In reactie op het artikel in de Volkskrant, waar we vanochtend over schreven, heeft ook leveranciersverenging Beauty Trade Professionals een reactie gegeven. We spraken met Jan Zwoferink, voorzitter van de leveranciersvereniging voor de branche. “De onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC stellen met hun onderzoek naar welke ethische kwesties in de schoonheidsbranche aandacht verdienen een aantal aspecten aan de orde waar de branche zeker iets mee moet doen”, aldus Zwoferink. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat schoonheidsspecialisten zich bezig houdt met behandelingen met een bijna medisch karakter, zonder daarvoor een degelijke opleiding te hebben gehad. Als leveranciersvereniging zijn wij er fel op tegen als iemand ergens een laser aanschaft en er zomaar mee aan de slag gaat.” 

Eenzijdig beeld van het vak
Het verhaal in de Volkskrant is wel wat eenzijdig geschreven, meent Beauty Trade Professionals. Zo komt volgens hen het zogenoemde ‘dilemma dat schoonheidsspecialisten dienstverleners zijn, maar tegelijkertijd ondernemers’ veel breder voor in de gezondheidszorg. “Een apotheker en een drogist zijn ook tegelijkertijd ondernemer en zorgverlener, dat is zelfs in de wet zo geregeld! Het verschil is alleen dat hun diploma’s wettelijk erkend zijn, terwijl schoonheidsspecialist een vrij beroep is”, illustreert de voorzitter.  “Het is de overheid zelf geweest die dat zo heeft geregeld, maar zoals je wel vaker ziet, komen er dan na verloop van tijd ongewenste neveneffecten van zo’n besluit naar voren”.

Voor veel professionele schoonheidsspecialisten is de toon van het artikel in de Volkskrant natuurlijk een klap in het gezicht. Er zijn vele professionals die zich regelmatig laten bijscholen op bijvoorbeeld het gebied van dermatologie en alle benodigde diploma’s in het bezit hebben, zij worden nu over één kam geschoren met diegenen die het klaarblijkelijk wat minder nauw nemen. Dat is onterecht en gevaarlijk voor het imago van de branche, stelden ook wij al. “De reflex van de overheid is vaak dat ongewenste neveneffecten van hun eigen maatregelen dan maar weer met nieuwe wetgeving gerepareerd moet worden. Het zou geen goede zaak zijn als de overheid nu als reactie allerlei apparatuur en behandelingen voor en door schoonheidsspecialisten simpelweg zou verbieden”, aldus Zwoferink.

Erkenningsregeling als oplossing?
“Het mooiste zou zijn dat de overheid weer bepaalde opleidingseisen verplicht zou stellen voor het vak schoonheidsspecialist, maar dat zal wel niet gebeuren. Daarom ligt er een mooie opgave voor de branche om middels zelfregulering of een erkenningsregeling ervoor te zorgen dat het voor de consument duidelijk wordt welke opleiding en welke kwaliteit een behandelend schoonheidsspecialist heeft. Op fabrikanten en aanbieders van apparatuur rust dan de verplichting om aan een dergelijk systeem mee te werken en ook uitsluitend aan erkende gediplomeerden hun apparatuur te leveren. Als leveranciersvereniging willen wij dat graag met ANBOS als brancheorganisatie oppakken.”

Jan Zwoferink, voorzitter van leveranciers Beauty Trade Professionals.

Gerelateerde berichten