Make-up kwasten zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Als visagist weet je als geen ander welk product je voor welke toepassing kunt gebruiken. Maar ben je ook op de hoogte van het verschil tussen synthetisch en echt haar?

Hoe maak jij je keuze? Zit het verschil ‘m voor jou in de prijs? Of heb je heel bewust de keuze voor synthetische kwasten gemaakt, omdat je bijvoorbeeld veel veganisten in je krantenkring hebt? Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om voor een bepaalde kwast of penseel te kiezen. Maar wist je dat er kwalitatief ook een verschil zit tussen beide materialen?

Synthetische make-up kwasten

Vloeibare make-up, zoals foundation en concealer, kun je het best aanbrengen met synthetische make-up kwasten. Natuurlijke kwasten nemen de vloeibare make-up op – zoals ons eigen haar dat doet met conditioner – en zijn daardoor ook lastiger schoon te maken. Synthetische kwasten zorgen ervoor dat het product niet door de kwast wordt opgenomen en geleidelijk aan de huid wordt afgegeven. Poeders vallen er juist meteen af, omdat de kwast te glad is. Dit maakt blenden heel lastig; het poeder laat meteen los zodra de kwast de huid raakt.

Synthetische kwasten worden vaak van nylon en taklon gemaakt en liggen qua prijsniveau meestal iets onder kwasten van natuurlijke haren. Bij de goedkopere varianten kiest men nog wel eens voor restmateriaal. Let daar op, want deze haren zijn zo glad dat zelfs vloeibare make-up lastig aan te brengen is. Bij foundation krijg je zo een heel streperige applicatie. Let op: sommige mensen zijn allergisch voor dierenharen. Bij deze klanten kun je dus het best kwasten en penselen van synthetisch materiaal gebruiken.

Make-up kwasten met echt haar

Poederproducten, zoals oogschaduw, bronzer en blush, komen het best tot hun recht als je kiest voor een kwast van echt oftewel natuurlijk haar. Je kunt de producten op een natuurlijke wijze, heel gelijkmatig aanbrengen. Dit komt doordat deze kwastharen – net als onze haren – schubben hebben, waardoor het product goed hecht. Maak je gebruik van een natuurlijke make-up kwast, dan ga je merken dat het product heel geleidelijk wordt afgegeven op het gezicht en je kleuren beter kunt blenden.

Make-up kwasten van natuurlijk materiaal zijn vaak iets kostbaarder dan synthetische kwasten en kunnen wat sneller uit elkaar gaan staan na het reinigen. Om je kwasten goed te reinigen kun je een speciaal reinigingsproduct gebruiken.

Welke soorten natuurlijk haar?

Voor kwasten van natuurlijk haar wordt voornamelijk gebruik gemaakt van eekhoorn-, pony- en geitenhaar. Voor dagelijks gebruik en voor poeders, blushers en oogschaduw kiezen producenten vaak voor geiten- of eekhoornhaar, omdat deze haren zorgen voor een vlekkeloze applicatie van de kleuren op de huid. Vooral eekhoornhaar is heel soepel en zacht. Het haar van de pony heeft een hele fijne structuur en is geschikt voor alle make-up technieken waarin poedersubstanties moeten worden verdeeld. Voor lip- en eyeliners wordt voornamelijk gebruik gemaakt van marterhaar, omdat dit een hoge elasticiteit heeft. Met de fijne punt van zo’n penseel kun je gedetailleerd werken.

Gerelateerde berichten