Het meezingen met muziek heeft een positief effect op de gezondheid. De aanmaak van het zogenaamde knuffelhormoon kan stress en angst doen verminderen, terwijl samen meezingen ook nog eens kan leiden tot meer zelfvertrouwen.

Uit onderzoek van Panel Inzicht blijkt dat 97% van de Nederlanders wel eens meezingt met hun favoriete muziek. Radiostation 100% NL lanceert nu de Meezing Top 1000.

De luchtmicrofoon kan erbij gepakt worden wanneer vanaf maandag 11 september de duizend beste meezingers gedraaid worden bij 100% NL. De lijst is samengesteld door de luisteraars van het station en de kans is groot dat er vooral op de weg meegezongen wordt. Nederlanders zingen namelijk het liefst mee in de auto, maar ook tijdens het koken of het doen van het huishouden wordt er veelvuldig meegezongen.

Onder de douche en op de fiets

Uit het onderzoek van Panel Inzicht blijkt verder dat jongere deelnemers aan het onderzoek (25-34 jaar) ook graag hun stem laten horen onder de douche. Onderweg in de auto wordt veel meegezongen (70%), maar op de fiets laten mensen juist niet graag hun stemgeluid laten horen (17%). Een meerderheid van de respondenten heeft de voorkeur om alleen te zingen: 56% van de ondervraagden geeft aan dat ze hun muzikale uitingen het liefst voor zichzelf houden. Vrouwen zingen daarbij vaker alleen (62%) dan dat mannen dat doen (46%), en dat terwijl samen zingen nog meer positieve effecten heeft.

Meezingen is goed voor de gezondheid

97% van de Nederlanders geeft aan weleens mee te zingen met hun favoriete muziek. En dat is volgens neuropsycholoog Erik Scherder goed voor de mens, bevestigt hij in een interview met 100% NL: “Door mee te zingen maakt je lichaam een stofje ‘oxytocine’ aan, ook wel knuffelhormoon genoemd. De aanmaak van dit hormoon kan stress en angst doen verminderen. Als je meezingt met vrienden of collega’s en daarin hetzelfde ritme aanhoudt, kan dit voor verbinding zorgen en je zelfvertrouwen doen vergroten. Daarbij maakt het genre niet uit, zo lang je maar meezingt met muziek waarvan je houdt.”

Gerelateerde berichten