Een dermaroller bevat kleine naaldjes die volgens een bepaald patroon over de huid gerold wordt. Hierdoor ontstaan duizenden microscopische perforaties en kanaaltjes in de huid. Nieuwe bloedvaten worden aangeprikt, stamcellen proliferen in collageen wat zich onder de basaal cellenlaag gaat nestelen en zo het herstel van de huid realiseert. In de schoonheidssalon worden vaak dermarollers voor medische toepassingen gebruikt (met langere naalden vanaf 0,5 mm) om dieper in de huid te kunnen doordringen. De rollers die geschikt zijn voor medisch gebruik drukken niet alleen door de toplagen van de huid, maar ook door de epidermis en de dermis waardoor weefsel gemodelleerd kan worden. Daarbij kunnen puntbloedinkjes optreden. Een voorbehandeling met een verdovende crème is wenselijk. 

De meningen over het werken met rollers met naalden vanaf 0,5 mm zijn verdeeld. Sommige mensen vinden dat rollers met langere naalden alleen gebruikt mogen worden door artsen. Langere naalden zouden mogelijk te veel schade kunnen aanbrengen aan de lederhuid en mogelijk littekentjes kunnen veroorzaken. Ook de vorming van pigment is een extra risico. Voorstanders van microneedling  vinden dat er goede resultaten behaald worden bij de behandeling van een verouderde en door de zon beschadigde huid, een grauwe huid, een verslapte huid, acne littekens of andersoortige littekens, rimpels en lijntjes in gezicht en decolleté en striae en striemen. Voorwaarde is wel dat men begrijpt wat men doet en dus een goede opleiding hiervoor volgt waar het geleerde ook in de praktijk gebracht wordt.

Microneedling en de wet

Er zijn in de schoonheidsbranche behandelingen waarbij ook dieper in de huid gewerkt wordt zoals bij tatoeëren, permanente make-up aanbrengen of het aanbrengen van de cosmetische tatoeages. Als je deze handelingen wil uitvoeren moet je voldoen aan het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen. Daarin staat in feite vermeld dat je hygiënisch moet werken en dat je een geldige vergunning van de GGD in je bezit hebben. De nieuwe techniek van microneedling is hiermee vergelijkbaar, maar er zijn nog geen speciale richtlijnen en/of wetten opgesteld om hiermee te kunnen / mogen werken. Mede daarom hebben wij voor jou een aantal do’s en dont’s opgesteld als jij zou beslissen om te gaan werken met een medische dermaroller. Het gaat dus specifiek om rollers met naaldjes die langer zijn dan 0,5 mm en die uitsluitend in de salon gebruikt worden.

Aankoop van de dermaroller

Overal zijn dermarollers te koop. Niet alleen bij de bekende leveranciers in de schoonheidsbranche, maar ook op internet. Het is moeilijk om de kwaliteit hiervan te beoordelen, maar er zijn toch wel een aantal zaken waar je op kunt letten om te kijken of je met een goede roller te maken hebt. De kwaliteit van de roller wordt mede bepaald door de kwaliteit van het materiaal (zoals bijvoorbeeld chirurgisch staal of titanium), de scherpte, dikte en regelmatigheid van de punten van de roller en de manier van steriliseren. Let er op dat de punten scherp zijn, regelmatig en heel erg dun. 

Je kunt ook checken of de rollers beschikken over een ISO en CE certificering. Een ISO certificering is een teken dat een organisatie op een vooraf gestelde en gestructureerde manier aan kwaliteitsmanagement (zorg, beheersing en borging) doet. Vraag ook naar de certificaten bij het bedrijf waar je je dermaroller koopt. Een CE-markering geeft aan dat het product in overeenstemming is met de Europese regelgeving. Net als ieder merk, wordt ook de CE-markering misbruikt. Sommige fabrikanten gebruiken een zeer vergelijkbare markering om aan te geven dat het product in China is gemaakt; het staat dan ook voor China Export of China Electronics. Hoewel het logo zeer sterke overeenkomsten heeft met de Europese CE-markering, voldoet het vaak niet aan de Europese regelgeving. 

Training 

Ga niet zo maar aan de slag met een roller omdat je denkt dat je het allemaal wel kan. Volg een training bij een fabrikant voordat je met de roller gaat werken. Zorg ervoor dat je rolt op een gezonde huid en niet bij actieve acne, actieve huidinfecties of chronische huidaandoeningen. Gebruik eventueel een verdovende crème. De klant moet hiervoor overigens zelf een recept bij de huisarts vragen.

Hygiëne

De allerbelangrijkste regel is dat je hygiënisch moet werken. Gebruik goede handschoenen (nitril) om jezelf ook goed te beschermen. Desinfecteer de huid voorafgaand aan de behandeling. Gebruik elke roller maar een keer! Wees kritisch t.a.v. de producten die je gebruikt, daar de huid tot wel 200 x meer opname vermogen heeft. Gebruik dus geen producten met kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen, parabenen, etherische olie etc. Gebruik ampullen voor microneedling en gooi wat je over hebt weg.

Aansprakelijkheid

Als een behandeling vervelende gevolgen zou hebben voor de klant dan ben jij daarvoor verantwoordelijk. Sluit daarom een verzekering af voor het geval dat deze schade op jou verhaald wordt. Bij de Anbos kun je je hiervoor speciaal verzekeren.

Film

Hieronder zie je een behandeling met een dermaroller met naalden van 1.0 mm.

{youtube} 

Gerelateerde berichten