Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen om die microscopisch kleine stukjes plastic. Deze minuscule bolletjes plastic zitten in honderden gangbare verzorgingsproducten, waaronder shampoos, gezichtsverzorgers, tandpasta, lipbalsem en scheerschuim. Deze microplastics worden door het doucheputje gespoeld en komen via het riool in de waterzuivering terecht. Ze zijn zo klein dat ze voor een deel de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. Daar hoort plastic absoluut niet thuis, vindt een groeiende club bezorgde non-governmental organizations (NGO’s).

Foto: microplastics onder een microscoop  van Dr. Mary Sewell, University of Auckland

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Niet alleen plankton en schelpdieren krijgen de microplastics binnen, ook vissen zijn het slachtoffer. Zij kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en microplastics. Giftige stoffen (zogeheten POP’s) hechten zich gemakkelijk aan plastic en komen zo in het lichaam van de dieren terecht. Gevreesd wordt dat die gifstoffen opgenomen worden in de voedselketen. 

Helaas duiken er steeds meer van deze producten op. Dat moet snel stoppen, vinden de NGO’s uit de hele wereld die zich samen sterk maken voor de campagne Beat the Micro Bead.  ‘De producenten die deze volstrekt onnodige afvalstroom creëren, want er zijn natuurlijk afbreekbare alternatieven voor handen, doen tot op heden alsof er niets aan de hand is’, zegt Maria Westerbos, voorzitter van de Plastic Soup Foundation. Zij roepen bedrijven als Unilever, Hema, L’Oreal, Rituals, Yves Rocher, Johnson & Jonhson, Procter & Gamble en vele andere op om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. 

Via een petitie wil de kersverse Plastic Soup Community een grote hoeveelheid handtekeningen verzamelen. Hiermee hopen ze dat de Europese Unie bereid zal zijn om uit voorzorg in te stemmen met een verbod op de verkoop van producten met microplastics per 1 januari 2014, of zoveel eerder als mogelijk is. 

Kijk hier voor een lijst met verzorgingsproducten die microplastics bevatten.

Gerelateerde berichten