Stel dat je in je salon cacaoboter (Labello) verkoopt voor de verzorging van de lippen en dat de inkoopprijs van deze producten circa 2 Euro per stuk bedraagt. Wat doe je dan als je via internet in China cacaoboter kunt kopen met een inkoopprijs van 0,25 Euro maar de producten bevatten een etiket in het Chinees of helemaal geen etiket? Als je niet weet wat er in zit, kun je ook niet beoordelen of het product voldoet aan de wettelijke eisen: misschien zitten er stoffen in die een ongewenste reactie kunnen veroorzaken. Durf jij een dergelijk product aan te je klant te verkopen? Weet wel dat je verantwoordelijk bent voor de eventuele schade die je de klant oploopt als gevolg van verkeerde ingrediënten of ondeskundig gebruik van een product. Dat geldt natuurlijk voor een lippenbalsem, maar nog veel meer voor nagelproducten. 

Waar op letten bij aankoop nagelproducten?

Hoe werk je als nagelstyliste dan zo veilig mogelijk? En waar moet je op letten als je nagelproducten koopt? Wij vroegen het Marga Jansen, Quality Control Manager bij Magnetic Nail Design. Marga kent de chemie van nagelproducten en is bij Magnetic verantwoordelijk voor alles wat met wetgeving te maken heeft en dus voor de etikettering van de nagelproducten van Magnetic!

Marga: ̎In de nagelbranche worden producten gebruikt die bij onzorgvuldige toepassing ongewenste reacties kunnen opleveren (niet gezond zijn voor jezelf), zeker als je er de hele dag aan wordt blootgesteld. Het is belangrijk dat een nagelstyliste weet hoe ze met deze veelal chemische producten moet omgaan en daar dus ook naar handelt. Magnetic als professioneel bedrijf neemt haar zorgplicht uiterst serieus en doet er alles aan om de nagelstyliste van de gevaren bewust  te maken en haar bij het ontwikkelen van een goede werkmethodiek te helpen. 

Europese Cosmetica Wetgeving

Als wij als Magnetic Nail Design  een product op de Europese markt willen brengen en de daarvoor noodzakelijke ingrediënten willen importeren dan kijken we allereerst of het product dat we willen inkopen, voldoet aan de eisen van de Europese Cosmetica Wetgeving. Daar wordt gewerkt met een lijst van stoffen die beslist niet mogen voorkomen in cosmetische producten en een lijst met stoffen die wel  of slechts in beperkte mate  mogen voorkomen. Dat is voor mij een eerste leidraad.

Wij hebben als bedrijf ook de plicht om te beoordelen of  een product veilig te gebruiken is.Niet alleen voor gebruik door de nagelstyliste, maar belangrijker nog, ook de klant van de nagelstyliste. Bij ieder product moeten wij de juiste informatie kunnen leveren waarop precies wordt vermeld op welke manier de nagelstyliste deze producten moet gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen ze moet nemen. Alle informatie over ingrediënten en gebruiksaanwijzingen moet beschikbaar zijn voor degene die er mee gaat werken of het gebruikt als particulier. In de praktijk blijkt het lastig om deze  informatie van producenten  aangeleverd te krijgen en dat geldt vooral voor bedrijven uit landen als China, Taiwan en Korea. Maar ook informatie uit de Verenigde Staten is niet altijd up to date en dat betekent dat wij veel componenten zelf uitgebreid (laten) analyseren. 

Gebruiksaanwijzing en ingrediëntendeclaratie

Van de nagelstyliste wordt verwacht dat ze de producten gebruikt op de manier zoals ze dat geleerd heeft en zoals dat vermeld staat op de gebruiksaanwijzing. Omdat er steeds meer producten aangeboden worden via bijvoorbeeld Ebay en Ali Expres is vaak niet duidelijk of deze voldoen aan de cosmeticawetgeving of hoe je ze gebruiken moet. Toch kun je deze producten gewoon via het internet kopen, wat dan wel betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor een goed gebruik en de eventuele schade die je ermee kunt aanrichten bij jezelf of bij de klant. Denk bijvoorbeeld aan onacceptabele allergie risico’s. En let wel dat kan behoorlijk wat geld kosten! 

Als je zelf producten inkoopt voor je nagelsalon, is je eerste stap kijken of er een etiket op de verpakking zit waarop de ingrediënten staan vermeld. Een product waar  Topsecret’ op staat lijkt misschien interessant, maar je weet niet wat er in zit. Als je dat ziet mag je gerust gaan twijfelen aan het product. Want waarom zou een fabrikant niet helder zijn over zijn formule? 

Als de ingrediënten niet duidelijk op de verpakking vermeld worden kun je de leverancier om een ingrediënten declaratie of een veiligheidsblad vragen.  Maar daarmee weet je nog steeds niet of het product voldoet: er kan van alles opstaan en zolang je geen chemische achtergrond hebt kun je de veiligheid zelf ook niet bepalen!!  Volgens de wet ben je verplicht om de gebruiksaanwijzing te lezen en deze te volgen als je de producten op de klant aanbrengt. Doe je dat niet, ben je verantwoordelijk voor alle schade als gevolg van ondeskundig gebruik van een product.  Maar als die info er niet is of – wat jij niet weet – niet klopt,  wat dan? 

Zorg er dus voor dat je veilige producten koopt van betrouwbare leveranciers, je de gebruiksaanwijzing leest en weet wat er in de producten zit. Als een product geen ingrediënten declaratie bevat en/of geen gebruiksaanwijzing, dan voldoet het product in ieder geval niet aan de eisen van de Europese Cosmetica Wetgeving en moet je ervan uitgaan dat aan het gebruik risico’s met zich meebrengt. Dat geldt niet alleen voor een gel of een acryl, dat geldt zelfs al voor een glitter. Want ook glitters moeten  voldoen aan de eisen en een glitter uit de auto industrie voldoet daar vast niet aan!

Sommige producten zijn wel lekker goedkoop, dat wel, maar besef wel dat je een groot risico loopt omdat je deze producten aanbrengt op de nagels en huid van de klanten en je er ook je eigen gezondheid mee in gevaar kunt brengen. Neem je verantwoordelijkheid!

Dit artikel verschijnt ook in Beautyspot.nl printeditie lente 2016

Gerelateerde berichten