Wat zijn de trends voor dit seizoen? Welke invloeden bepalen het lente- en zomerseizoen van 2015 volgens één van de belangrijkste trend forecasters en volgens de internationale modeontwerpers? Al een aantal seizoenen zijn de korte, natuurlijke nagels erg populair en volgens veel nagelstylisten houdt deze trend nog even aan. Maar, wat gebeurt er internationaal nog meer?

De meeste klanten in je nagelstudio kun je onderverdelen in drie categorieën: klanten die nooit weten wat ze willen en jou vragen wat de trends zijn, klanten die precies weten wat ze willen en hun eigen koers varen en klanten die op de hoogte zijn van de trends, een idee hebben wat wel en niet bij hen past, benieuwd zijn hoe jij naar de trends kijkt en welke jij denkt dat eventueel bij hen passen. Ik schaar mezelf onder die laatste categorie. 

Trend forecaster Lidewij Edelkoort

Eén van de leading ladies die ik graag volg op trendgebied is Lidewij Edelkoort. Zij haalde eind 2013 onder meer de volgende trends op het gebied van kleur, vorm en techniek aan voor de zomer van 2015 in haar presentatie Gathering:

  1. Faceted: een trend die zijn oorsprong vindt in architectuur en design en die een aantal seizoenen geleden al begon met de breitrend. Voor dit seizoen ziet Lidewij de origamitrend, waarbij papier, textiel, hout en metaal tot 3D-objecten worden gevormd. Transparante materialen zorgen voor een futuristisch beeld dat niet statisch oogt. Patronen zijn geometrisch en abstract. 
  2. Draped: materialen worden vormgegeven tot een nieuw beeld. Objecten worden bedekt, verhuld of aangekleed, door te draperen en te vouwen.
  3. Crafted: handwerk wordt weer belangrijk! Accenten worden gebruikt om volume en textuur te creëren. 
  4. Colored: kleur is niet langer de laatste stap in een designproces, maar juist het startpunt. Er ontstaat een fascinatie voor techniek en bewerking van kleur en materiaal, waardoor er volop gedipt, geborsteld, gepoetst en geklodderd wordt om een gelaagd en intens kleureffect te realiseren.
  5. Decayed: goud als kleur, als gemoedstoestand en als materiaal. Het wordt op een subtiele manier verwerkt tot een industriële look, bijvoorbeeld verkleurd of gebladderd, en gecombineerd met zilver of koper. Volgens Lidewij duidt dit op een toenemend vertrouwen van mensen in de economie.

Foto’s Bargje Boudens van BiBi’s Nail Design:

Trendvertaling voor nagels

Handwerk en vakmanschap staan voorop, creativiteit voert de boventoon en nagels worden omgetoverd tot pareltjes. Met de geometrische en abstracte designs uit de Faceted-trend kan elke nail art-kunstenares uit de voeten. Mocht je niet zo’n vaste hand hebben, dan zijn er gelukkig tal van hulpmiddelen op de markt waarmee je de mooiste creaties kunt maken. Denk onder meer aan stickers, water decals, stempels, folie, steentjes en ornamenten. Creaties hoeven zich niet te beperken tot 2D, want 3D is dé trend. Houd jouw klant het liever subtiel? Met kleur(bewerkingen) kun je de mooiste creaties realiseren. 

Gespot op de runway van New York

Uiteraard vormen ook modeontwerpers en hun modellen op de catwalk een mooie inspiratiebron. Volgens de New York Fashion Week, die in september 2014 werd gehouden, worden dit dé trends voor de zomer van 2015:

1. Strepen: van gelakte nagels met een verticale streep in het midden, natuurlijk ogende nagels met veel horizontale streepjes, een simpel lijntje bij de nagelriem die subtiel naar de top loopt langs de nagelwal tot strepen die leiden tot ruitjespatronen. Deze trend sluit goed aan bij de marinierslook in de mode. Kleuren: rood, wit, zwart, zilver, en koele grijs- en blauwtinten.

2. Nude: al jarenlang een favoriet in de zomer en deze trend ontbreekt ook dit jaar niet. Past prachtig bij de naturel make-up en kledinglook. Kleuren: aarde-, koraal- en rozetinten, maar ook pastels en parelmoer. Dieren- en natuurprints passen goed in dit thema voor een gewaagdere nude look.

Foto’s van Suzy van Trijp-Talboom, Total Looks 4 You:

3. Rood: menig ontwerper stemde de nagels van de modellen af op de lippen. Rode lipstick en roodgelakte nagels sprongen in het oog. Deze trend doet het goed bij zwart/wit, jeans en eventueel een rood accent in de kleding. Rood = power!

Foto van Monique Donders van MoNails:

Foto van Suzy van Trijp-Talboom, Total Looks 4 You:

4. French manicure: van de klassieke French tot vele variaties. Denk bijvoorbeeld aan de Babyboom nagel, waarbij de French niet strak wordt aangebracht maar wordt vervaagd richting het nagelbed, het toevoegen van een smal lijntje zilver op de smile line, maar ook de omgekeerde French, waarbij het halve maantje (de lunula) een andere kleur krijgt dan de rest van de nagel. Kleuren: wit, zwart, zilver, goud, neon en pastels. Alles kan en mag. Wissel voor een speelse touch een aantal nagels klassieke French eens af met een geometrisch design op de overige nagels.

Foto’s Bargje Boudens, BiBi’s Nail Design:


Foto’s Suzy van Trijp-Talboom van Total Looks 4 You:

5. Pastels met glamour: zachte pasteltinten met strass, steentjes en filligree voor een ingetogen glamoureffect. 

Foto’s Bargje Boudens, BiBi’s Nail Design:

6. Vintage look: retroprinten worden in een modern jasje gestoken en afgewerkt met subtiele bling.
7. Stippen: net als met strepen mag er ook gespeeld worden met stippen! Van een abstract design tot keurige, nette stippeltjes. Van natuurlijk ogende nagels met stippen tot gelakte kleurcreaties

Foto Suzy van Trijp-Talboom, Total Looks 4 You:

8. Neon: denk warme zonnestralen, strand en cocktails. Neonkleuren schreeuwen om aandacht en zijn perfect voor echte kleurliefhebbers. Of je outfit nu kleurrijk of juist heel basic is, zomers neon is ‘the way to go’.

Foto van Bargje Boudens, BiBi’s Nail Design:

Foto’s van Monique Donders, MoNails:

9. 3D en ornamenten: alhoewel de voorgaande trends vooral te zien waren op korte, ronde nagels, zijn er ook mooie verleningen gespot in New York. Vierkante, puntige en almond shapes wisselden elkaar af en waren bezaaid met prachtige ornamenten en 3D-fantasieën. Kleuren: alles wat niet subtiel is past prima bij deze trend. Denk aan zilver, goud, metallic en neonkleuren. Hieronder zie je een foto van een vertaalslag naar de nagelstudio. Hierbij is juist wel gebruik gemaakt van een subtiele basiskleur en zijn twee nagels afgewerkt met ornamenten. 

Foto’s van Bargje Boudens, BiBi’s Nail Design:

Mijn eigen nagels: Acryl salonstiletto voorzien van gel-nagellak in pastelroze, met op beide ringvingers ornamenten gemaakt van (Swarovski-)strass, foto van Monique Donders van MoNails:

Jouw trends?

Volgens mij zijn de voorspellingen die Lidewij Edelkoort eind 2013 heeft gepresenteerd goed uitgekomen, als je kijkt naar de trends op de catwalk in New York van september 2014 voor de zomer van 2015. Wat vind jij van deze trends en ga je ze toepassen in jouw nagelstudio? Ik ben benieuwd!

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten