Sommige cosmeticaproducten hebben op de verpakking staan dat het product ‘dermatologisch getest’ is. Dat betekent dat de fabrikant het product op vrijwilligers heeft getest. Deze dermatologische tests geven de fabrikant informatie over de kans dat zijn product overgevoeligheidsreacties oproept. De tests geven ook informatie over de mate waarin het cosmeticaproduct door verschillende huidtypen wordt verdragen. Maar een dermatologische test is geen garantie dat het product geen overgevoeligheidsreactie zal oproepen. Sommige mensen kunnen onverwacht reageren op (een ingrediënt van) een product. Wanneer een dermatoloog een groep willekeurige mensen heeft getest, is het niet volledig uitgesloten dat iemand uit een andere groep door het product wel een huidreactie krijgt. Bovendien is het optreden van huidreacties mede afhankelijk van zaken als aanleg, het gelijktijdig gebruik van andere producten of andere uitwendige factoren als klimaat en beroep. Niemand behalve de fabrikant weet dus eigenlijk waar de term ‘dermatologisch getest’ betekent. 

Er wordt sinds korte tijd bekendheid gegeven aan een nieuw Keurmerk, namelijk dat van de Skin Health Alliance. Deze tot nu toe nog relatief onbekende Engelse onafhankelijke non profit organisatie, die samenwerkt met international dermatologen, onderzoekers en de huidverzorgingsindustrie maakt zich sterk om de huidgezondheid te promoten en consumenten zekerheid te bieden over de veiligheidsclaims en effectiviteitclaims van een product. Het logo van de SHA betekent dat de producten aan een gestandaardiseerde reeks huidveiligheidsvoorschriften hebben voldaan.

Van de gekeurde producten staat vast dat – ze veilig voor de huid zijn, mits ze op de juiste manier gebruikt worden- de wetenschap achter het product en de tests grondig zijn uitgevoerd- ze voldoen aan de internationale regelgeving

Tot op heden zijn er nog maar weinig producten goedgekeurd door de SHA: Gilette, Head and Shoulders, Olaz total Effects en Quash.

Alle fabrikanten kunnen hun producten vrijwillig aanmelden, maar om producten te laten keuren wordt een vergoeding gevraagd. Deze is afhankelijk van het aantal producten en de regio’s waar de producten verkocht gaan worden. Daarnaast wordt er een vergoeding gevraagd voor het voeren van het logo van deze organisatie op de verpakking. In hoeverre er door fabrikanten producten zijn ingezonden om te testen is bij ons niet bekend.

Gerelateerde berichten