ANBOS  steunt de dringende oproep aan de overheid om voor kleine ondernemers – zoals die van haar achterban – op korte termijn met gerichte noodmaatregelen te komen.

Ook in de schoonheidsbranche zijn er inmiddels meerdere salons – verspreid over heel Nederland – die de deuren hebben moeten sluiten. De een uit voorzorg, de ander omdat de ondernemer of hun medewerkers met het virus te maken hebben gehad. Maar, ook salons die nog open zijn voelen de gevolgen van het virus. Klanten blijven steeds vaker weg, met alle (omzet)gevolgen van dien. Deze ontwikkeling kan in zeer korte termijn dramatische vormen aannemen waarbij een faillissement zo wel echt een realistisch doemscenario wordt. Financiële hulp is dan echt heel hard nodig, en snel ook. We roepen de overheid op om hier niet lang mee te wachten.

“Als we tot sluiting over moeten gaan, dan zal ik snel werktijdverkorting voor mijn personeel moeten aanvragen. Anders ben ik binnen 2/3 maanden failliet, maar met mij velen.” – Jessica van den Bosch, ANBOS-lid

Kwetsbaar
De schoonheidsbranche bestaat uit veel kleine ondernemingen. Velen van hen zijn zzp’ers, maar er zijn ook salons (klein en groot) met werknemers. In alle gevallen is er sprake van veel, direct en langdurig fysiek contact met klanten. Dit alles maakt deze ondernemingen al sinds de eerste uitbraak erg kwetsbaar; klanten zijn eerder geneigd om deze plekken te mijden. 

Voorzitter MKB-Nederland, Jacco Vonhof pleit; ‘Bedrijven hebben geen inkomsten, maar wel uitgaven. We vragen de banken om de kredietlijnen open te zetten en ruimhartig te zijn. De overheid zou dit moeten steunen door een garantie af te geven.’ Staatssecrataris Keijzer van Economische zaken heeft aangegeven de getroffen bedrijven te hulp te schieten met garantie voor leningen. Deze garantstelling zal binnen twee weken – voor eind maart – van kracht zijn. Deze maatregel komt boven op de al eerder aangekondigde mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen. Hiermee kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder uren laten werken zonder hen in te korten op hun salaris. Maar snelheid is geboden; met de beperkte reserves en kleine winstmarges die voor velen uit deze branche gelden, zijn de gevolgen op korte termijn al zeer heftig. 

Pakket noodmaatregelen
ANBOS maakt zich hard voor meer noodmaatregelen door de overheid en zoekt daarin het contact met andere branches. ‘Het land is compleet in de ban van het virus; het is belangrijk om het hoofd koel te houden en na te denken over de juiste scenario’s. Alleen zo kunnen we onze leden ook op termijn blijven adviseren en hen helpen dit de baas te blijven.’, aldus Mayke Blokland, manager Verenigingszaken ANBOS. 

ANBOS vraagt coulance aan leveranciers schoonheidsspecialisten
Vanwege de grote financiële problemen waar schoonheidssalons nu in kunnen raken, doet ANBOS een klemmend beroep op financiële instellingen, leveranciers en verhuurders van schoonheidsspecialisten om coulant te zijn in de betalingen van ondernemers in onze branche. 

Gerelateerde berichten