Minister Schippers heeft het voornemen om van laser ontharen een voorbehouden behandeling te maken. Dat betekent dat de schoonheidsspecialiste in de toekomst mogelijk geen behandelingen met de laser zou mogen uitvoeren. De maatregel is nog niet door de 2e Kamer. Volgens Jerry Versluis van beautygroothandel en trainingcenter Beauty United zijn er op dit moment nog te veel onduidelijkheden om alle eventuele consequenties hiervan te overzien. De hoogste tijd om actie te ondernemen!
 
 

Jerry Versluis: “Wij weten dat er is gecommuniceerd met de branche vereniging (ANBOS), maar die vertegenwoordigt slechts 1/3 tot hooguit de helft van de branche. Het grotere deel krijgt dus druppelsgewijs informatie door. We menen dat bij het ministerie van WVS op dit moment te weinig kennis is om over laserverbod goed te kunnen oordelen, zelfs na het extern onderzoek dat op voorhand is uitgevoerd. Daarom hebben we de Minister officieel via VWS hier uitgenodigd  “om de feedback en gevolgen aan te horen van mensen uit de MBO / HBO sector”. Tussen augustus en oktober zal zij een datum voorstellen indien zij op deze uitnodiging in durft te gaan. Formeel MAG ze weigeren, maar als ze het nut van het draagvlak ziet zal ze dat niet doen
 

 

Jerry Versluis maakt zich als leverancier hard voor de branche. “Om laserbehandelingen te mogen uitvoeren moet je straks bevoegd en bekwaam zijn. In het voorstel van de minister zou je alleen bevoegd én bekwaam zijn als je BIG-geregistreerd bent. Dit lijkt op een op een succesvolle achterkamerlobby van HBO/BIG beroepsuitoefenaars die in deze moeilijkere tijd omzet naar zich toe willen trekken. 
Als mensen met een vakdiploma Schoonheidsspecialiste (waarin ook veel kennis van de huid, anatomie en fysiologie getoetst wordt) niet als bekwaam gezien worden dan zie ik dat als discriminatie. Als de minister haar zin krijgt kunnen deze bekwame mensen met een vakdiploma en vaak 2 – 20 jaar ervaring gepasseerd worden. Dat kan natuurlijk niet!
 
Verder hebben wij namens de branche vragen gesteld over de toekomstige toetsing en handhaving van een eventuele wet. Niet alleen op MBO niveau en deskundigheid, maar ook op het begrip "licht, laser en energie". Valt koud en risicoloos licht (LED) hier ook onder? Mag iemand straks ook geen Ultrasoon apparatuur meer gebruiken dat al 23 jaar in de Mbo-opleidingen wordt aangeleerd? Zal er dispensatie zijn voor dames/ heren die al jaren met deze apparatuur werken? Zal er compensatie zijn als er sprake is van een verbod? En zo is er nog veel meer onduidelijkheid over zaken waar men (ook tussentijds) recht op heeft te weten. Wij wachten het antwoord op deze vragen af. Ondertussen adviseren wij iedereen om de petitie van Anbos te ondertekenen”
 

 

Gerelateerde berichten