Op dit moment wordt er in Nederland door beroepsorganisaties gesproken over de toekomstige bevoegdheden van schoonheidsspecialistes inzake hun competentie in de omgang met laser/lichttherapie. In de maand september zal op Malta op Europees niveau een zelfde discussie plaatsvinden.  Het overleg op Malta is een particulier initiatief en wordt niet door een overheid georganiseerd. De ANBOS zal een afgevaardigde naar Malta sturen en NL SAS spreekt daarbij de wens uit, dat de belangen van de schoonheidsspecialiste krachtig verdedigd zullen gaan worden. John Krant wil via een brief namens NLSAS (Nederlands samenwerkingsverband Artsen en Schoonheidsspecialisten) haar positie duidelijk maken en wenst de Nederlandse vertegenwoordigers veel wijsheid toe.

Hieronder tref je de inhoud aan van de brief die John Krant kenbaar wil maken aan leden en medewerkers van NLSas en alle schoonheidsspecialisten in Nederland.

“Omdat de cosmetische sector groeit zijn er – naast schoonheidsspecialisten – ook huidtherapeuten, artsen en plastisch chirurgen geïnteresseerd in de markt van schoonheidsverzorging. Het gevolg is dat er een groeiende concurrentie is binnen deze beroepsgroepen om de gunst van de klant.
Als het aan minister Schippers ligt, dreigen schoonheidsspecialisten deze concurrentieslag te gaan verliezen. Zij zouden onvoldoende zijn opgeleid om op een veilige manier specialistische behandelingen met laser (en licht?) therapie uit te voeren, en dat alleen huidtherapeuten, artsen en specialisten opgeleid zijn voor specifieke behandelingen en schoonheidsspecialistes niet. Dit is echter volstrekt uit de lucht gegrepen. Er is totaal geen bewijs dat specifieke laserbehandelingen in handen van schoonheidsspecialisten minder veilig zouden zijn dan in handen van andere dienstverleners.
Dat iemand kennis van zijn vak moet hebben staat buiten kijf. Maar er is geen enkel argument dat de schoonheidsspecialiste die kennis niet zouden hebben of niet zou kunnen krijgen. Van belang is dat eenieder die een laser koopt, een specifieke, kwalitatief hoogstaande opleiding voor de esthetische laserbehandelingen aangeboden krijgt en dat de geleverde apparatuur kwalitatief hoogwaardig is. Leveranciers faciliteren veelal dit soort trainingen en/of opleidingen. 

Het is immers ook in het belang van de fabrikant en leverancier dat de door hun verkochte apparatuur in professionele handen goed wordt gebruikt. Toch wil de overheid in Nederland alles regelen. In 1949 schreef George Orwell al zijn legendarische boek '1984' zijn visie op de westerse wereld anno 1984 waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind: 'Big brother is watching you'
Laten wij hopen dat minister Schippers geen 'Big Sister' wordt, die laserbehandelingen gaat verbieden wanneer dit door schoonheidsspecialisten wordt gedaan. Dit zou regelrechte broodroof zijn. Immers, ontharen is voor schoonheidsspecialisten van oudsher een van de belangrijkste behandelingen, waarmee ze dus een schat aan ervaring hebben opgedaan. En hoe kan dat nou beter dan met laser? Of: En dan zou dat plotseling niet meer kunnen met laser?

Veelal grotere instituten hebben al kostbare investeringen gedaan en gebruiken licht- en laserapparatuur. Die kan je toch niet zomaar gebieden te stoppen met hun werkzaamheden.

Lieve minister, morgen wij alstublieft ons werk, (onze vakkennis) en inkomen behouden?"

Gerelateerde berichten