Je komt er regelmatig mee in aanraking. Sulfaten worden in veel reinigingsproducten gebruikt. Is er iets mis met dit ingrediënt, want veel labels roepen “sulfaatvrij”? Dit is de vijfde in een serie columns over omstreden ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Feiten en fictie worden van elkaar gescheiden.

De verzamelnaam sulfaten in huidverzorging en cosmetica staan voor Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES). Beide stoffen zijn zogenaamde surfactanten of oppervlakte-active stoffen. Ze zijn uiterst efficiënt in reinigingsproducten en foams, omdat ze vuil- en vetdeeltjes kunnen oplossen in water. De SLS en SLES in huidverzorging wordt gemaakt van een natuurlijke, plantaardige bron (palm- of kokosnootolie). Deze plantaardige Lauryl alcohol wordt vervolgens chemisch omgezet. Het gaat dus te ver om SLS en SLES een natuurlijk ingrediënt te noemen.

Mythe

De verschillende instanties, die waken over de goedkeuring van grondstoffen, beweren dat deze sulfaten in zuivere vorm veilig zijn. Zowel Europa (Cosmetic Ingredient Review, CIR) als de Verenigde Staten (Food and Drug Administration, FDA) keuren het gebruik van SLS en SLES tot bepaalde maximale niveaus goed. Ook ecolabels, zoals bijv. ECOCERT, staan het gebruik van sulfaat surfactanten toe. Op diverse internetforums circuleren berichten dat de sulfaten SLS en SLES kanker¬verwekkend zouden zijn. Dit blijken echter ongefundeerde statements te zijn, maar uiteraard beïnvloeden ze wel de publieke opinie. Vele bronnen tot aan de American Cancer Society weerspreken deze berichten en zijn stellig in hun communicatie: “Er is geen link tussen het gebruik van deze producten en een verhoogde kans op kanker”. Het is dus verstandig om een einde te maken aan deze mythe.

Irritatie

Het is bekend dat sulfaten in de vorm van SLS en SLES huidirritatie kunnen veroorzaken. De huid reageert ernstiger op SLS dan op SLES. Bij de meerderheid van de mensen zal huidirritatie echter niet optreden. Voor personen met een gevoelige huid kan het soms oppassen zijn. De grootste toepassing van sulfaten is in reinigingsproducten en deze worden na gebruik weggespoeld (rinse-off). Hier lijkt het gebruik van sulfaten dus geen enkel probleem. Bij zogenaamde leave-on producten (crèmes, maskers, etc.) is het gebruik van hoge niveaus SLS en SLES af te raden. Langdurige blootstelling zou huidirritatie kunnen veroorzaken.

Vrij van…

De claim dat huidverzorgingsproducten “vrij van …” zijn, berust vaak op beperkte informatie en boezemt angst of gevaar in. Zou het niet mooier zijn om de consument te vertellen wat er wel in huidverzorgings¬producten zit? De voordelen van veilige, hoogwaardige werkstoffen en hun functie straalt kennis & kwaliteit van de producten uit. Een lange lijst met wat er niet in het product zit, is zeker geen garantie voor kwaliteit.

Groet,
Jean-Paul Janssens

Eerdere columns:
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: alcohol
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: conserveringsmiddelen
Omstreden ingrediënten in huidverzorging: minerale olie
Omstreden ingredienten in huidverzorging: siliconen

Dr Jean-Paul Janssens

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten