Steeds vaker zie ik vrouwen die in de nagelbranche gaan werken zonder diploma’s en daar erger ik me vreselijk aan. Natuurlijk is dit niet alleen aan de orde bij nagelstylisten, maar in de hele beautybranche. 13 jaar geleden heb ik een opleiding tot allround nagelstyliste gedaan en dat heeft me veel geld gekost. Verder school ik me zo veel mogelijk bij om mee te kunnen met alle veranderingen in het vak, zoals velen van jullie zullen herkennen.

Overal zie je dames die zonder opleiding starten met nagels zetten als ‘hobby’ en ondertussen jan en alleman helpen aan ‘mooie nagels voor een paar euro’. Het gevolg is dat professionele nagelstylisten bij het noemen van hun prijzen als reactie krijgen: ‘Zo veel? Ergens anders kan ik veel goedkoper nagels krijgen!’ Je kunt proberen nog zo duidelijk uit te leggen wat het verschil is, in hun achterhoofd denken ze alleen maar aan de prijs van diegene die goedkoper is en niet aan de gevolgen van een ongeschoolde ‘collega’, die hun nagels kan verzieken.

Waarom hebben sommige van ons niet zoveel klanten, terwijl wij allemaal wél goed geschoold zijn? Dat komt door deze hobbyisten, die voor een tientje hele sets afleveren. Ik zou ook graag meer klanten hebben dan ik nu heb, maar helaas woon ik in een gebied waar veel hobbyisten zitten. Ik word er enorm geïrriteerd van dat veel potentiële klanten mij bellen en uiteindelijk ondanks uitleg van de risico’s toch naar hobbyisten gaan die goedkoper zijn.

Ik vind dat ons beroep en dat van alle takken in de beautybranche beschermd moet worden tegen deze dames, die denken geld te kunnen verdienen over onze rug. Ze denken alles te weten over nagels, de huid en haarverzorging, omdat ze een aantal filmpjes hebben bekeken of een boekje hebben gelezen. Zij zijn diegene die ons werk als minderwaardig over laten komen. Door hen denken consumenten al snel ‘dat kan toch iedereen?’ of ‘is dat een beroep dan?’. Ik vind dat iedereen die geld wil verdienen als schoonheidsspecialiste, pedicure, nagelstyliste, kapster et cetera een fatsoenlijk erkende opleiding moet volgen. Daarnaast zouden alle groothandels eens kritisch moeten kijken aan wie er producten voor professionals verkocht worden. Zolang hobbyisten aan professionele producten kunnen komen, kunnen wij ons eigen vak niet beschermen en zullen we nooit serieus genomen worden als professionals die hard hun best doen om integer het vak uit te oefenen waar we voor hebben geleerd, waarvoor we zijn geschoold en waar we voor hebben betaald.

Wil je graag hobbyen met nagels, koop dan een nagellakje en wat stickers en laat het echte werk over aan de professionals!

Mellanie van Est, nagelstyliste

Gerelateerde berichten