Wanneer jij zelf een tekst schrijft dan is die tekst jouw eigendom. Dat geldt ook voor foto’s die je zelf maakt. Dat noemt men auteursrecht en dat geeft jou het recht om als maker te bepalen waar en hoe jouw eigen werk te zien of te lezen is. Toch gebeurt het regelmatig dat er teksten of foto’s ongevraagd van een website afgehaald worden en gebruikt worden zonder dat de eigenaar dat weet. Dit is verboden, voor het volledig overnemen van een artikel of foto is altijd toestemming van de auteursrechthebbende vereist.  In veel gevallen zal de maker van het werk een vergoeding vragen. Als jij toch ongevraagd het werk van anderen kopieert, maak je inbreuk op de auteursrechten en dan bestaat er een reële kans dat je een schadevergoeding moet betalen. Dus als je foto’s of teksten gebruikt voor jouw eigen website, controleer dan altijd of er auteursrecht op zit. 

Schadeclaim

Door het ongevraagd teksten of foto’s overnemen loopt de auteur schade op. Dat komt omdat de maker minder mogelijkheden heeft om het werk te verkopen, door afname van de exclusiviteit en door de inbreuk op het exclusieve recht om als maker te bepalen waar en hoe het eigen werk te zien is. Als de eigenaar merkt dat je ongevraagd gebruik hebt gemaakt van het werk, dan kan hij/zij zelfs achteraf een schadevergoeding vragen voor het gebruik. De kosten kunnen flink oplopen, een schadeclaim van een paar honderd Euro voor het ongevraagd gebruiken van een foto is beslist niet ongewoon. 

Deeplink

Gelukkig zijn kun je ook online informatie te delen zonder dat de auteursrechthebbende hier schade door lijdt. Dat kan door het plaatsen van een deep link. Als de deep link verwijst naar de originele pagina waarop een tekst gepubliceerd is, dan is dat in de basis legaal. Stel dat ik op deze website iets wil vertellen over hoe vaak men naar een schoonheidssalon gaat, dan doe ik dat door een deeplink te maken. Je mag niet de tekst helemaal overnemen en dan de bron erbij verbelden, dat is niet toegestaan. 

Gerelateerde berichten