Op dit moment wordt beautyspot.nl verbeterd, waardoor sommige pagina’s en details tijdelijk niet 100% volledig zijn. Bedankt voor je geduld!

Definitief ontharen met behulp van IPL en laser blijft binnen het vak van de gediplomeerde schoonheidsspecialist. Dat blijkt uit het advies van minister Van Ark (Medische Zorg & Sport), dat is overgenomen door de Kamer. Een jarenlange discussie rondom het reguleren van IPL- en laserbehandelingen in het kader van de Wet BIG is daarmee afgesloten. Consumenten kunnen voor definitief ontharen met behulp van IPL of laser nu, en in de toekomst, terecht bij de daarvoor opgeleide schoonheidsspecialist. 

“Het is duidelijk dat de kwaliteit van de schoonheidsspecialisten gezien en gewaardeerd wordt”, zegt ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten: “In onze consumentenvoorlichting benadrukken wij om als consument kritisch te zijn. Kies altijd voor een gediplomeerde schoonheidsspecialist met de juiste vakdiploma’s voor de behandelingen die zij of hij uitvoert.“ 

De vakgespecialiseerde schoonheidsspecialist
Schoonheidsspecialisten kunnen zich specialiseren door extra vakdiploma’s te halen. Met het vakdiploma Ontharingstechnieken hebben zij een opleiding gevolgd om IPL- en laserbehandelingen goed en veilig uit te voeren. Vakdiploma’s kunnen geregistreerd worden bij ANBOS. Om geregistreerd te blijven, volgen schoonheidsspecialisten verplichte nascholingen. Via anbos.nl/consument kunnen consumenten, maar ook zorgverzekeraars, zien welke salons werken met vakspecialisaties. 

Kwaliteitsregister SKIN
Vanaf 1 oktober 2020 is het SKIN-register gestart: het kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten in Nederland. ANBOS: “Voor diverse beroepen in en rond de zorg zijn de afgelopen jaren kwaliteitsregisters in het leven geroepen. Dankzij het SKIN register is nu ook de kwaliteit van individuele schoonheidsspecialisten zichtbaar en door iedereen te raadplegen.“ 

Politiek
ANBOS vervolgt: “We merken dat het SKIN register vanuit de politiek gezien wordt als een belangrijke bijdrage aan kwaliteitsverbeteringen in de cosmetische sector. De kwaliteit was er al, maar is nu beter zichtbaar geworden.” 

In het advies rondom IPL- en laserbehandelingen werd het SKIN register door minister Van Ark specifiek benoemd: “Het SKIN register is een positieve ontwikkeling wat het voor patiënten makkelijker maakt om invulling te geven aan hun eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of de door hun uitgekozen behandelaar voldoende gekwalificeerd is. Ik verwacht dat een onafhankelijk kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten een bijdrage zal leveren aan verdere kwaliteitsverbeteringen in de cosmetische sector.” 

Gerelateerde berichten