Als je dagelijks bezig bent met zaken als manicure, pedicure, massage, rimpels behandelen  . . . dan lijkt innoveren een “soort ver-van-je-bed show”. Toch ga je er – ook in de beauty scene – dagelijks mee om, al realiseer je je dat misschien niet direct.

Eerst even ter verduidelijking: als het om een technische innovatie gaat, dan kun je zo’n innovatie tegen namaak e.d. beschermen met een octrooi. En je kunt al die octrooien ook bekijken op internet (Espacenet). Ze worden namelijk allemaal gepubliceerd. Het zijn er inmiddels bijna 95 miljoen! 

Neem nou bijvoorbeeld de wereld van het manicuren en pedicuren. 

Allerlei nieuwe ideeën over de daarbij gebruikte apparaten (zoals nagelschaartjes of nagelvijlen, kunstnagels, vingersteunen enz.) staan beschreven in bijna 6500 octrooipublicaties! 

En innovaties over de diverse benodigde preparaten op dit lak liggen zelfs rond de 9000 stuks! En dan heb ik het nog niet eens over allerlei (lig)stoelen, UV-lampen voor bewerkte nagels en wat je allemaal nog meer gebruikt . . .

Vingersteun voor het drogen van nagels

Een nieuwe methode voor het opbrengen van plaknagels?

Misschien wel even leuk om eens te gaan  hoe ver ze eigenlijk al zijn met het bedenken van allerlei nieuwe snufjes. Er is een heel gevarieerd aanbod aan nieuwe innovaties.

Zo komt Helen Parkly (US2015257507 Guard for nail painting) met een randmasker als hulpje bij het decoreren/lakken van je nagels. 

Nite Ize Inc (WO2015134736 Key shaped multitool) houdt het bij een slautelvormig allround behandel-instrument voor je nagels. 

Coty Inc (WO2015123141 Nail station) ziet het helemaal zitten met een via je GSM aan te sturen UV-nagel-droger. 

uadir Hakeem en Thaillia Woods tenslotte (WO2015189971 Artificial nails with displays) vinden het helemaal te gek om je kunstnagels uit te voeren als een (bijv. via je IPad aan te sturen) display!

Kortom, het blijft leuk met al die octrooien. Wellicht kunnen we de volgende keer eens wat bekijken op cosmetica-gebied, of nemen we de visagie wereld  eens nader onder de loep . . .

Dit artikel is geschreven door Dik van Harte. Hij werkt als octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO.nl). Hij heeft jarenlange ervaring met het beschermen van technische innovaties uit allerlei technische vakgebieden, met name door octrooi (rechten, strategie/inbedding, informatie-databanken enzovoorts).Contactgegevens: dik.vanharte@rvo.nl 

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten