Als nagelstylist word je heel de dag blootgesteld aan de stoffen in producten waarmee je werkt. Een mondkapje, handschoenen en een goed afzuigsysteem beschermen je gezondheid tijdens je werkzaamheden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer spa-producten op de markt – bijvoorbeeld voor een (luxe) manicure – waarin parabenen (synthetisch conserveermiddel) zijn vervangen door natuurlijke bestanddelen. Zijn deze veiliger voor jou en je klant?

Groen is hip

Groene cosmetica en verzorgingsproducten voor huid, haar en nagels zijn hip en daar spelen steeds meer producenten op in. Nagellakken vrij van Dibutylftalaat (DBP), Tolueen, Formaldehyde, Formaldehyde resin en Camphor (Kamfer) vinden – al dan niet vanwege de negatieve associatie met deze stoffen – gretig aftrek onder zowel professionals als consumenten. Ze staan bekend als 3-, 4- of 5-free nagellak, afhankelijk van welke bovenstaande ingrediënten er niet in het product zitten. De term 3-, 4- of 5-free is over komen waaien uit Amerika. Dibutylftalaat is in Europa bij wet verboden.

Ook spa-producten voor een (luxe) manicure bevatten steeds vaker natuurlijke conserveermiddelen in plaats van parabenen. Wetenschappers zijn kritisch ten opzichte van de natuurlijke varianten; zij stellen dat deze niet per se gezonder of veiliger zijn. Als professionele nagelstylist ben je dagelijks in contact met de producten waarmee je werkt. Het is daarom belangrijk om gevaarlijke stoffen te herkennen, zodat je de juiste voorzorgsmaatregelen kunt treffen om jouw gezondheid en die van je klant te waarborgen, maar ook om eventueel andere keuzes te kunnen maken.

Parabenen in cosmetische producten

Veel cosmetische producten bevatten parabenen om ze goed te houden. Is er een onderwerp waar meer over is geschreven? De branche bevat zowel voor- als tegenstanders van parabenen als conserveermiddel, ieder met eigen motieven en argumenten. Sinds 1920 worden parabenen gebruikt als synthetisch conserveermiddel in voedsel en medicijnen, sinds 1950 worden ze ook toegepast in veel cosmetische producten. Parabenen zijn kleurloos, reukloos, goedkoop en je hebt er maar weinig van nodig. Ze remmen de groei van schimmels en bacteriën en blijven volgens onderzoeken onder uiteenlopende omstandigheden stabiel, hebben geen invloed op andere stoffen, wekken vrijwel geen allergische reacties op en irriteren de huid niet. In 2004 verscheen er een wetenschappelijk artikel van Darbre in ‘the Journal of Applied Toxicology’, waarin parabenen in verband werden gebracht met borstkanker. De NCV vertelt: “Het onderzoek is volgens deskundigen echter niet goed uitgevoerd. Parabenen zijn uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en er blijkt geen enkel verband tussen het gebruik van deodorants, anti-transpiranten en borstkanker.” Beautyspot berichtte hier in 2006 over. Kijk hier voor het artikel. Ondanks de herhaaldelijke conclusie dat parabenen in cosmetica veilig zijn, ontstond er een kettingreactie waarbij er steeds vaker wordt gewezen op mogelijk schadelijke effecten van parabenen. Parabenen zouden een verstoring kunnen veroorzaken in je hormonen, DNA-schade aanbrengen, ervoor zorgen dat de huid sneller veroudert en de kans op het krijgen van bepaalde kankers doen toenemen.

Natuurlijke alternatieven

Steeds meer producenten gebruiken natuurlijke ingrediënten als conserveermiddel in cosmetica, zoals plantaardige grondstoffen, kruidenextracten en etherische oliën. Denk bijvoorbeeld aan tea tree-olie en vitamine E (tocoferol). Diverse wetenschappers zetten hun vraagtekens bij het gebruik van natuurlijke conserveermiddelen. Ze zouden minder goed te stabiliseren zijn en minder effectief zijn, omdat je er veel meer van moet gebruiken waardoor ze weer ongeschikt zijn voor grootschalige productie. Ook zouden ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen oproepen. Ze zouden minder goed te mengen zijn met andere ingrediënten en hun werking kunnen verliezen wanneer ze niet met speciale zorg behandeld worden. Ze kunnen vies ruiken of een ongewenste kleur hebben, en ze kunnen duurder zijn. Voor de één wegen bepaalde factoren zwaarder dan voor de ander en zouden dus van doorslaggevende aard kunnen zijn om juist te kiezen voor een natuurlijk of synthetisch conserveermiddel. Wellicht kun je uit bovenstaande concluderen dat er meer onderzoek nodig is om goede (of betere) alternatieven te vinden die volledig natuurlijk zijn. Daarnaast maken deze wetenschappers de kanttekening dat parabenen ook in veel vruchten en groenten voorkomen.

Veiligheid door het SCCS

De veiligheid van parabenen wordt beoordeeld door het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS), dat de Europese Commissie adviseert. Het SCCS ontvangt resultaten van uitgevoerde tests van verschillende partijen, verzamelt deze en beoordeelt op basis van de resultaten op veiligheid.

Bij de experimenten, die grotendeels op ratten werden uitgevoerd, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten parabenen. Volgens het comité kun je niet alle parabenen over één kam scheren. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt bepaald welke dosis parabenen men de dieren dagelijks kan toedienen, zonder dat dit meetbare effecten veroorzaakt. Die dosis lijkt dus veilig te zijn. Vervolgens worden er regels opgesteld om ervoor te zorgen dat consumenten hoogstens een honderdste deel van deze veilige dosis binnenkrijgen; er is dus een behoorlijke veiligheidsmarge. In 2013 plaatste Beautyspot een update over parabenen in cosmetica; dat artikel lees je hier. De rapporten van het SCCS kun je op internet vinden.

Nathalie Moyson, Lakstore Shop Manager, geeft tijdens Beautyspot Live Edition (10 t/m 12 september) een lezing over ‘Waarom kiezen voor parabenen- en petroleumvrije producten bij je spa-behandelingen?’. Zij vertelt je hoe het precies zit, leert je meer over de gevaren van parabenen en petroleumderivaten en vertelt hoe het anders kan.

Bekijk hier het volledige programma van het Mooie, gezonde nagels Theater by Faby en regel je kaartjes voor Beautyspot.nl live edition.

   

Gerelateerde berichten