Pepermuntolie: een echte alleskunner
Hoewel pepermuntolie bekend en populair is, kennen maar weinig mensen de veelzijdigheid van pepermunt. De geur van de zoete, intensieve etherische olie is direct herkenbaar en kent een lange traditie in de ondersteuning van ons lichaam bij spijsverteringsproblemen.
Pepermunt is een prima slijmoplosser en kan daarom gemakkelijk verdampt worden bij klachten als verkoudheid, griep en hoest. Bij warm weer heeft de olie een fijne verkoelende werking op de huid. Daarnaast verlicht pepermunt, gemengd met een massageolie, jeuk op de huid en versterkt het de bloedstroom naar de plek waar het is aangebracht.
Algemeen
De pepermuntplant (een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie) is ontstaan uit een kruising van watermunt (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata). De plant is in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Omdat het zaad, donkerbruin van kleur, van de plant weinig kiemkracht bevat, worden voor vermeerdering vaak stukjes van de wortelstokken gebruikt. Hoewel er tot wel 35 verschillende soorten pepermunt bestaan, geldt de donkerpaarse variant als de meest geschikte voor medicinale toepassingen. Veelal hebben de muntsoorten wel dezelfde eigenschappen, maar loopt de smaak sterk uiteen. De plant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn zachtgroen van kleur en hebben die opvallende mentholgeur. Als het tijd is voor de oogst worden de planten afgesneden. De afgesneden stengels blijven daarna nog een tijdje op het land liggen om te drogen.
Pepermuntolie
Van zichzelf hebben de bladeren van de pepermuntplant een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. De pepermuntolie wordt van gedroogde stengels en bladeren gewonnen met behulp van stoomdestillatie. Alle ingrediënten worden in ketels met water gedaan, waarin stoom wordt geblazen. Door de verhitting van de blaadjes komt de pepermuntolie tegelijk met de waterdamp vrij. Na afkoeling van de damp blijft de olie op het water drijven, omdat het lichter is dan water. Zo kan de olie gemakkelijk van het water worden gescheiden. Pepermuntolie heeft een lichtgele tot groenige kleur en een sterke en frisse geur. De olie wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen (bijvoorbeeld snoepgoed), tabak, in mondverzorgingsproducten en in likeuren. Pepermuntolie is vrij kostbaar, omdat er niet veel pepermuntolie van een plant komt. Op één vierkante meter grond leveren de planten slechts zo’n drie gram pepermuntolie op.
Breed werkingsveld
Pepermuntolie is uitermate geschikt als medicatie bij problemen met de luchtwegen (zoals verkoudheid, astma en bronchitis), waarbij de olie meestal wordt geïnhaleerd vanuit een stoombad. Ook is de olie in te zetten bij bepaalde vormen van migraine; wrijf de slapen dan in met een paar druppels. Houd er wel rekening mee dat je huid bestand is tegen de scherpe prikkeling van de menthol! Sommige mensen reageren er te sterk op en krijgen huiduitslag. Ook op mentaal gebied heeft pepermuntolie vele toepassingen. Zo bevordert de olie het geheugen, de concentratie, werkt het harmoniserend, kalmeert het het zenuwstelsel, stimuleert het de hersenen en werkt het zenuwversterkend. Ook zou de olie gevoelens van hoogmoed en eigendunk verdrijven en helpen minderwaardigheidscomplexen te overwinnen!