Per ongeluk expres een rekenfoutje?!
Kort na de aanslagen in Parijs op onder andere Charlie Hebdo, las ik in de krant een artikel over onze rechten in het westen. Wat volgens één van de geïnterviewden zeer opvallend was, was dat niemand ‘het recht om te twijfelen’ opnoemt. Natuurlijk zijn er tal van situaties te bedenken waarbij twijfelen juist níet handig of slim is. Maar naar mijn idee mogen we over heel veel zaken juist wél eens wat vaker twijfelen. In ieder geval moeten we niet blind achter de massa aanlopen maar wat vaker gebruik maken van ons gezonde verstand.
Reclames en artikelen; wat is waar?
Bij prachtige reclames hebben we allemaal onze twijfels. Maar zoals Marktplaats ons terecht leert; “als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo“. Artikelen uit tijdschriften en zeker stukjes uit de krant nemen we in de meeste gevallen klakkeloos aan als ‘waar’. Het staat in de krant dus dan is het zo! Waarom doen we dat eigenlijk?
Want is wat je leest ook waar? Weet je dat zeker? Deze vragen zouden we onszelf veel vaker mogen stellen. Heeft de schrijver van het artikel het hele onderzoek waarnaar hij/zij refereert gelezen en eerlijk verwoord? Of heeft de schrijver een paar boeiende highlights uit de samenvatting overgenomen en daar een mooi verhaal omheen geschreven? Staat er een referentie bij het artikel? En zo ja, zoek je die wel eens op om te kijken of het artikel in overeenstemming is met die referentie? Waarschijnlijk zullen de meesten van ons nu toch ‘Nee’ moeten zeggen. Het is wel lekker makkelijk om ieder verhaal voor waar aan te nemen. Niemand gaat er tegenin, dus jij ook niet.
Wie of wat geloof jij?
Als je over een vakbeurs loopt, kijk je dan alleen naar de luxe uitstraling van de stands? Of kijk je ook naar de huid, nagels, haren van de mensen die werken op die stand? Koop jij een dure pot vitamines die belooft jou te laten “stralen en blaken van gezondheid” van iemand met diepe donkere wallen en een vale vermoeide huid en uitstraling? Of geloof je daar net zo veel in als in het afslankadvies dat je krijgt van je buurman met obesitas?
Bestaan superfoods echt?
En superfoods? Is het een hype? Een mooi verhaal? Of serieuze shit?! Oh ja, ik heb de meeste zogenaamde ‘superfoods’ ook geprobeerd. Toch ben ik ik ook gevoelig voor de prachtige beloftes in artikelen en de claims van verpakkingen. Dat is wat reclame met ons doet toch? Maar of ze ook echt super zijn en of de claims kloppen, dat wil ik toch wel zeker weten. Want er is maar één ding dat ik tot nu toe zeker weet; ze zijn knetter duur. Dus ik ging op onderzoek uit. En dat viel nog niet mee. Nergens is een volwaardige voedingsdeclaratie van deze voedingsmiddelen te vinden. Soms lees je in een artikel één of twee getalletjes maar daar blijft het meestal bij. Vergelijken is bijna onmogelijk.
In de meest uitgebreide informatie-artikelen over ‘superfoods’, las ik dat 100 gram droge Gojibessen 500x meer vitamine C zou bevatten dan een sinaasappel… WAUW! Is dat echt zo?, vroeg ik me af. Concrete waarden kan ik vergelijken. En ik besloot de voedingswaarden van de Gojibes en de sinaasappel naast elkaar te leggen.
- 100 gram Gojibessen bevat volgens het artikel 29-148 mg vitamine C (waarom zo’n brede range wordt aangehouden wordt niet uitgelegd)
- 100 gram sinaasappel bevat volgens Voedingswaardetabel.nl en de Nederlandse Voedingsmiddelen (NEVO) tabel 51 mg vitamine C
Gezond verstand
Maakt iemand per ongeluk express een rekenfoutje? Je hoeft geen enorm rekenwonder te zijn om te zien dat laten we het gemiddelde nemen, 88 miligram, dat zeker niet 500x zo veel is als 51. erder lees ik nergens feitelijke waarden, alleen geschatte percentages van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), die mij nergens een concrete vergelijking geven en eigenlijk alleen maar in de war brengen.
Ik geloof nog wel dat het besje waarschijnlijk per 100 gram behoorlijk wat nuttige stofjes bevat. Maar ik zie mezelf nog niet regelmatig 100 gram van die droge, dure korrels weg werken… In de rekencapaciteiten van de schrijver van dit artikel heb ik niet veel vertrouwen meer. Ik vertrouw voorlopig maar vooral op mijn gezonde verstand. Gezond blijven afvragen of als die mooie claims ook wel kloppen en zo lang ik het niet zeker weet, blijf ik twijfelen. En ik daag jullie uit jullie dat ook doen.
Groeten,
Mariska Bakker