We horen en zien steeds meer over ‘probiotica voor de huid’ en we zien het vaker in crèmes terug. Maar waarom hebben we dit nodig en hoe vind je een werkzame crème?

De huid is bedekt en doordrongen van micro-organismen, dit noemen we het huidmicrobioom. Deze organismen leven diep in de huid en hebben daar verschillende huid functies.

Zowel op nationaal- als op internationaal niveau worden congressen georganiseerd die volledig zijn gericht op het belang van het huidmicrobioom. De dermatologie en de beautybranche zien het belang van probiotica voor de huid. Nieuw zijn probiotica in crèmes.

Als je goede bacteriën wilt gaan gebruiken om het huidmicrobioom te herstellen met een crème, is het belangrijk om net als bij een probiotica supplement, te richten op diversiteit. De gezondheid van het huidmicrobioom hangt voor een groot deel samen met hoeveel verschillende soorten micro-organismen in en op de huid leven. Ook moet er een goede balans zijn tussen goede bacteriën, neutrale bacteriën en slechte bacteriën, waarbij de goede bacteriën de overhand moeten hebben. De neutrale bacteriën zijn namelijk op hand van de dominante groep.

Het microbioom communiceert
Het microbioom functioneert als een collectief. Op het moment dat je goede bacteriën gaat toevoegen op de huid creëer je een schokeffect, waardoor tijdelijk alle eigen huidbacteriën even stoppen met groeien. Dit doen ze omdat ze onderling communiceren of er wel voldoende voeding is voor het collectief. Als er plotseling veel nieuwe bacteriën bij komen stopt het collectief met delen, omdat er anders niet voldoende voeding is voor  alle micro-organismen. Dit is gunstig voor de werkzaamheid van de crème,  omdat je door dit schokeffect makkelijk de balans kunt laten overhellen naar de goede micro-organismen die door het product worden toegevoegd.

Prebiotica en probiotica
Wanneer je goede bacteriën in een crème wilt verwerken, heb je te maken met het probleem dat ze toegang hebben tot water en voeding. Dan is het mogelijk dat ze actief worden in de verpakking en kan letterlijk door fermentatie de verpakking ontploffen.  Het vraagstuk bij de ontwikkeling van probiotische crèmes is hoe je levende actieve bacteriën verwerkt in een crème zonder dat de crème in de verpakking gaat fermenteren. De best werkende formule is echter een formule die zowel pre- als probiotica in zich heeft. De prebiotica, voeding voor de goede bacteriën, ondersteunt namelijk niet alleen de groei van de goede bacteriën uit het product, prebiotica voedt ook de eigen goede bacteriën die al op de huid leven. Op deze manier kun je het huidmicrobioom snel herstellen.

Niet alle probiotische producten zijn gelijk
Om te zorgen voor meer diversiteit in het huidmicrobioom, gebruik je het liefst een crème waar verschillende levende bacteriën in aanwezig zijn. Sommige probiotische verzorgingsproducten maken alleen gebruik van de stoffen die de bacteriën produceren en niet de bacteriën zelf. Zoek daarom een crème met verschillende soorten bacteriën en zoek een product dat onder verschillende omstandigheden actief en werkzaam blijft. Zoals verschillende pH-niveaus, diverse temperaturen en in bijvoorbeeld een zuurstof arme en zuurstofrijke omgeving.

Eva van Nieuwburg

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten