De Franse tweede kamer, de Assemblée Nationale, heeft de strijd aangebonden met het superdunne schoonheidsideaal in de mode-industrie. Op 15 april 2008 werd een wet daartoe goedgekeurd die het promoten van extreme slankheid verbiedt. De wet wordt, als ook de Senaat hem aanneemt, de eerste van zijn soort in de wereld.

Artsen prijzen de inspanningen van de Franse politiek tegen eetstoornissen, maar waarschuwen dat een eenduidig verband met beelden in de media nooit is aangetoond. Vanuit de mode-industrie is afwijzend gereageerd op het wetsvoorstel. Hoofd van de Franse couturefederatie Didier Grumbach noemde het ondenkbaar dat een rechter straks bepaalt of een meisje te dun is.

Het wetsvoorstel was ingediend door de conservatieve parlementariër Valéry Boyer. Zij vindt dat het aanmoedigen van anorexia of extreem gewichtsverlies juridisch strafbaar gesteld moet worden. De wet is in eerste instantie gericht tegen websites die advies geven hoe je bijvoorbeeld op een appel per dag kunt leven. Dinsdag zei Boyer in het parlement dat de wetgeving echter ook inzetbaar is tegen excessen in de mode-industrie.

Vorige week sloten Franse parlementsleden en de mode-industrie al een vrijwillige gedragscode voor de promotie van gezondere lichaamsvormen, maar dat ging Boyer niet ver genoeg. Haar voorstel stelt het ‘opruien van anderen om zichzelf voedsel te ontzeggen’ strafbaar, met een maximale boete van dertigduizend euro voor overtreders.

Gerelateerde berichten