Dat puistjes horen bij de pubertijd is een feit, maar puistjes op volwassen leeftijd wil niemand meer. Puistjes bij een volwassene wordt  vaak aangezien als ‘acne’, maar dit is lang niet altijd terecht. Want zeker bij vrouwen boven de 30 is er vaak sprake van een ander probleem zoals bijvoorbeeld periorale dermatitis (clownseczeem) of pityrosporum folliculitis (gistpuistjes).

Als je deze aandoeningen behandelt als gewone acne ga je weinig resultaat zien. Sterker nog, het kan er erger van worden! Hoe kunnen we periorale dermatitis en pityrosporum folliculitis onderscheiden van ‘gewone acne’ en hoe kunnen we dit behandelen?

Periorale dermatitis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ en is een huidaandoening rondom de mond die gepaard gaat met een rode, jeukende huid waarbij kleine papels en pustels te zien zijn. Vaak wordt deze huidaandoening gezien bij vrouwen met een vet huidtype, daarnaast wordt het ook nog eens uitgelokt wanneer er veel foundation/poeder wordt gebruikt om de roodheid te camoufleren. Belangrijk is om de huid bij periorale dermatitis niet af te sluiten met cosmetica en crèmes. De huid moet op een milde manier gereinigd worden. Chemische peelingen, zoals salicylzuur welke vaak wordt ingezet bij acne, zijn te heftig. De huid heeft de tijd nodig om te herstellen, eventueel kan deze behandeld worden middels lokale antibiotica.

Pityrosporum folliculitis is een ontsteking aan de haarzakjes welke worden veroorzaakt door een normale gist die op de huid zit, in tegenstelling tot acne welke wordt veroorzaakt door een bacterie.

Op de huid zijn hele kleine papels en pustels te zien, voornamelijk op plekken waar haarzakjes zitten. Iedereen kan pityrosporum folliculitis krijgen, maar het komt vaker voor bij mensen die allergisch/astmatisch aangelegd zijn of keratosis pilaris hebben. Deze huidaandoening zie je vaker in de zomer, bij een warm en vochtig klimaat omdat hierbij de bacteriën gedijen. Je kunt je voorstellen dat ook hier het gebruik van vette, afsluitende crèmes pityrosporum folliculitis kan verergeren. Dus ook hier geldt geen foundation/poeder of afsluitende crèmes gebruiken. Daarbij is het essentieel de huid dagelijks goed te reinigen met een milde reiniger zodat de barrièrefunctie van de huid niet wordt verstoord. Met behulp van een crème met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten kan je er voor zorgen dat de huid tot rust komt. Voorbeelden hiervan zijn: hyaluronzuur, antioxidanten en niacinamide (wat zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren). De gisten kunnen geremd worden middels katoconazolcrème.

Wanneer je papels en pustels ziet, wil dit dus niet altijd zeggen dat het acne is. Belangrijk is om naar andere symptomen te kijken zodat je acne kan onderscheiden van bijvoorbeeld periorale dermatitis en pityrosporum folliculitis.

Gerelateerde berichten