Salonapparatuur voor het behandelen van couperose
Teleangiëctasieën, in de volksmond ook wel couperose of tele’s genoemd, zie je vooral in het najaar. Dat komt omdat de wisseling tussen de koude temperatuur buitenshuis en de warme temperatuur binnen kan resulteren in een (permanente) verwijding van bloedvaatjes. Deze kleine rode vaatjes (maximaal 1 mm doorsnede) zijn zichtbaar als vaattekening net onder de huid. Teleangiëctastieën (tele's) kunnen in verschillende vormen bij uiteenlopende aandoeningen voorkomen. Je kunt ze met verschillende apparaten behandelen. We vroegen aan Bert Seters van Mikos en Fred Wittler van Novablend naar de werking van de verschillende apparatuur die hiervoor op de markt is.
Diathermie methode
Fred Wittler: Bij de diathermie methode wordt er gewerkt met hoogfrequente wisselstroom. De schoonheidsspecialist brengt een geleider, doorgaans een naaldje, op de huid boven het haarvaatje aan. Aan de punt van de naald ontstaat een grote stroomdichtheid waardoor warmte wordt opgewekt. Het omringende weefsel wordt hierdoor verwarmd waardoor er coagulatie van het haarvaatje optreedt.
Bert Seters vult aan: Omdat een diathermietoestel qua techniek en effect vergelijkbaar is met een zender, en de aangesloten naald met een bijbehorende antenne, noemt men de opgewekte energie ook wel "radiofrequency" afgekort tot RF. Er zijn trouwens nog veel meer benamingen daarvoor in omloop, maar haast altijd met het begrip "hoogfrequent daar in. Alle technieken, welke mooie namen men er ook bij bedenkt, die gebruik maken van hitte opgewekt in een punt van een geleider, zijn te beschouwen als toepassingen van diathermie.
Gelijkstroom methode
Het gebruik van gelijkstroom is een hele andere methode: gelijkstroom heeft geen wisselende frequentie maar loopt in een richting uit, zo vertelt Fred Wittler. Door middel van gelijkstroom kunnen we elektrolyse genereren. Door een gelijkstroom op te wekken in de huid wordt er loog gevormd dat verwekend op epitheelcellen werkt.
Blendmethode
Bij de blendmethode worden bovenstaande technieken, de gelijkstroommethode en de diathermie methode gebruikt. Fred vervolgt: De blendmethode is vooral gebaseerd op de elektrolyse (gelijkstroommethode) en hoogfrequente wisselstroom zorgt voor een versnelling van het elektrolyse proces. Er kan daarom met een lagere stroomsterkte gewerkt worden, waardoor minder warmte ontstaat en de behandeling minder pijnlijk is. Ook worden de kans op eventuele huidverbrandingen en pigmentverschuivingen verkleind.
Laser en IPL tegen couperose
Ook hemoglobine als bestanddeel van bloed is in staat om, net als pigment, de energie van het licht op te nemen en om te zetten in hitte. Daarom kun je ook IPL of laser van een bepaalde golflengte inzetten om couperose of spinnetjes te coaguleren. Aardige eigenschap is dat bij deze behandelingen de huid dusdanig belast wordt dat er een regeneratie van de huid geforceerd wordt. Dat levert altijd een mooiere huid er na op.
Hoogfrequentietoestel
Bert Seters: Veruit de goedkoopste voorziening is toepassing van ontladingen van statische elektriciteit die ook tot coagulatie leidt. Ook hier wordt "hoogfrequentie" als naam toe gepast. Een zogenaamd hoogfrequentietoestel is voorzien van diverse glazen , gas gevulde electroden voor even zo vele cosmetische toepassingen. Het voedt de glazen electroden met een statische lading. Worden die electroden net boven de huid gehouden dan ontladen die zich met vonkjes op de huid. Eén van de altijd aanwezige electroden is puntvormig met een stukje koper in de punt. Daardoor ontstaat een krachtige vonk bij ontlading. Houdt men die boven een haarvaatje of een knooppunt van haarvaatjes dan vindt ook coagulatie plaats. Deze methode is de laatste jaren in onbruik geraakt. Ook wel begrijpelijk omdat het hier om een techniek gaat die, ondanks het feit dat die volstrekt veilig is, als griezelig (vanwege het knetterende geluid) wordt ervaren. En dus weinig wordt gebruikt en weinig wordt aangeboden. Dat is jammer, want die techniek heeft de beste prijs/prestatie-verhouding.