Een schimmelnagel, wat is dat nu precies? Hoe komen we eraan en nog belangrijker, hoe komen we eraf? En hoe kunnen we ze voorkomen?

Een schimmel op zichzelf stinkt niet. Er zit altijd een bacterie bij als de nagel ruikt. We kunnen schimmelnagels onderverdelen in 2 soorten; de Pseudonomas nagel en de Onychomycosis nagel.

Pseudonomas nagel

De pseudonomas nagel is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een groene bacterie. De nagel is te herkennen aan een groen of bruinzwarte kleur en de nagel laat meestal ook los van het nagelbed (ook wel Onycholysis genoemd). Deze schimmelnagel wordt veroorzaakt door gevangen vocht onder de nagel. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals het verkeerd aanbrengen of opvullen van kunstnagels door de styliste, maar ook het verkeerd omgaan met de nagels en het niet goed onderhouden en/of het op tijd opvullen van de nagels door de draagster kan tot een Pseudonomas nagel leiden. Pseudonomas in een nagel komt meestal tegelijk voor met andere nagelafwijkingen zoals een algemene schimmel (onychomycose) of het loslaten van de nagel van het nagelbed. Deze lastig te bestrijden Pseudonomas nagel behandel je door:

  1. Eventuele kunstnagels direct te verwijderen en de verkleuring op de nagel zoveel mogelijk weg te knippen.
  2. De schimmel behandelen met bijvoorbeeld azijnzuur 3% in oplossing, 3 à 4 keer per dag op de nagel druppelen, azijn kun je ook drinken door een paar druppels op te lossen in een glas water
  3. s’ nachts honingzalf op de nagel te smeren en de nagel af te dekken met een handschoen
  4. Kanestin gebruiken
    Het veel voorgeschreven middel Daktarin werkt NIET tegen de Pseudonomas. In ernstige gevallen kan een antibioticakuur nodig zijn zoals Ciprofloxazine, waar sommige Pseudomonas stammen gevoelig voor zijn. Een antischimmel medicatie zoals Lamisil, Daktarine of Miconasol mag NOOIT ingenomen worden in combinatie met bloedverdunners. De werking van de bloedverdunners wordt hierdoor versterkt.

Voorkomen is beter dan genezen
Je voorkomt Pseudonomas in nagels door als nagelstyliste je behandeling goed en hygiënisch uit te voeren. Dat wil zeggen, zorg dat je tafel en materialen vooraf altijd goed gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd zijn en gebruik voor elke klant nieuwe vijlen. Laat je klant bij binnenkomst de handen wassen met bij voorkeur een antibacteriële zeep en daarna de handen goed te drogen. Voor je prep de handen nogmaals met cleanse ontsmetten, je prep goed uit te voeren en je product plaatsen zonder lucht. Draag daarnaast als styliste altijd handschoenen. Heb je een klant met deze schimmel behandeld? Reinig dan direct je salon, steriliseer en desinfecteer je tafel en materialen en gooi je vijlen weg.

Onychomycosis nagel

De Onychomycosis nagel, ofwel algemene schimmelnagel of kalknagel, is te herkennen aan een verdikking van de nagelplaat, afbrokkeling aan de onderzijde van de nagel, verhoorning van het nagelbed en gele of witachtige strepen in dwars- en lengterichting op de nagel. Oorzaak van deze schimmel is vaak besmetting via een huidschimmel en komt vaak bij ouderen voor. Ook deze schimmel is besmettelijk. De Onychomycosis nagel op vingers en tenen behandel je door:

  1. Een antibiotica zoals Lamisil (niet gebruiken als je bloedverdunners slikt), Trisporal of bij hardnekkige schimmel Diflucan te gebruiken. Behandeling voor vingernagels is ongeveer 3 maanden en voor de teennagels wordt ongeveer 6 maanden aangehouden.
  2. Houd de nagels kort en vijl ze regelmatig bij.
  3. Voeten schoon en droog houden en eventueel inpoederen met een voetpoeder.

Als je als nagelstylist een Onychomycosis nagel bij je klant tegen komt, behandel haar dan niet of stop direct de behandeling en verwijs haar meteen door naar de huisarts. Reinig na haar bezoek grondig je salon, reinig, desinfecteer en steriliseer je metalen materialen en gooi je vijlen weg!

Informatie hierover is ook te vinden op huidziekten.nl. Wat mij betreft een must voor alle nagelstylisten, zeker als je de cursus pathologie van de nagel hebt gevolgd.

Saida Kouwenhoven

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten