De spraytan is de veiligste en effectiefste manier om bruin te worden zonder zon, zo zeggen spraytan-salons. Er gaan echter ook stemmen op die beweren dat het inademen van de werkzame stof uit een spraytan gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Beautyspot vertelt je er meer over!

Voor het felbegeerde bruine kleurtje

Door sommige mensen wordt een lekker bruin kleurtje nog altijd fel begeerd. Inmiddels weten we echter ook dat veel zonnebaden in de zon of onder de zonnebank schadelijke gevolgen kan hebben voor de huid.  De UV-straling die voorkomt in zonnebank- en zonlicht kan onder meer huidkanker veroorzaken. In dit licht beschouwd, lijkt de spraytan een ideale alternatief. Spraytan-salons, die vandaag de dag overal zijn te vinden, afficheren zichzelf zonder uitzondering als het ideale alternatief voor de zonnebank. 

Snel en effectief…

De ‘bruin zonder zon’-salons prijzen de spraytan onder andere aan als een snelle, effectieve manier om een ‘gezonde’ bruine look te krijgen. De spraytan geeft een onmiddellijk en mooi egaal resultaat zonder de risico’s die blootstelling aan UV-straling met zich meebrengt. De klant kan bij de spraytan kiezen uit verschillenden tinten bruin en kan rekenen op een resultaat dat vijf tot zeven dagen zichtbaar blijft. Perfect dus, zo zeggen de bruiningssalons voor als je een feestje in het verschiet hebt; in tien minuten een natuurlijk ogend bruin tintje! Maar… is de spraytan echt zo ideaal, of breng deze snelbruinmethode ook nadelen met zich mee?

… maar schadelijk voor de gezondheid?

De werkzame stof in de spraytan is dihydroxyaceton (DHA), dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration). De stof zat toen echter in bruiningscrèmes en niet in een spray. De afgelopen jaren hebben medici hun zorgen uitgesproken over inademing van deze stof, iets wat bij de spraytan eerder aan de orde is dan bij toepassing in een crème. Bij inademing komt DHA in de bloedbaan, wat mogelijk kan leiden tot beschadiging van het DNA en zelfs tot de ontwikkeling van tumoren. Ook luchtwegaandoeningen kunnen erdoor verergeren. 

Het Europese Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) deed onderzoek naar DHA, met name het gebruik in spuitcabines en vond dat ‘het gebruik van dihydroxyaceton als zelfbruinend ingrediënt in spuitcabines geen risico vormt voor de gezondheid van de consument’. De SCCS heeft de maximale hoeveelheid van DHA in cosmetische formuleringen op 10 procent beoordeeld en in spuitcabines op 14 procent.

De mooiste huid is een gezonde huid

Vragen klanten in de salon naar je mening over spraytan? Met de informatie uit dit artikel kun je ze een helder antwoord geven. En verder kun je natuurlijk vertellen dat de meest aantrekkelijke huid niet zozeer een bruine huid is, maar een gezonde, goed verzorgde en dus stralende huid! En daarvoor zijn jouw klanten bij jou aan het goede adres!

Gerelateerde berichten