Stress Awareness Week
Wat is het? International Stress Awareness Week 2022 vindt plaats van maandag 7 november tot en met vrijdag 11 november. Het is een groot jaarlijks evenement gericht op stressmanagement en campagne voeren tegen het stigma dat gepaard gaat met stress en psychische problemen.
Spanning in de spieren, opgetilde schouders, hoofdpijn en een slechte nachtrust. We herkennen allemaal de typische verschijnselen na een lange intensieve werkweek of na bepaalde persoonlijke stressvolle gebeurtenissen. Maar heb je ooit al naast die bekende verschijnselen een van de volgende stressverschijnselen ervaren?
1. Je schakelt over naar een hogere versnelling en begint alles sneller te doen, alsof je gehaast bent
2. Je krijgt een slechter humeur, je kunt geen moppen meer vertellen en niets lijkt nog grappig
3. Je bent vergeetachtig, prikkelbaar en het lijkt alsof er niets goed gaat
4. Je hebt last van huidproblemen
5. Je maag-darmstelsel werkt niet meer zoals het hoort. Je hebt een opgeblazen gevoel, hebt last van winderigheid en een algemeen gevoel van onbehagen – maar toch eet je meer ongezonde snacks dan ooit tevoren
6. Je seksdrift is lager. Hoge cortisolniveaus door chronische stress, minder testosteron dat voor je libido verantwoordelijk is
7. Je immuunsysteem zwakt af, je krijgt (mond)zweren en je bent vatbaarder voor ziekten zoals verkoudheden
8. Je klemt je tanden stijf opeen en je kaak voelt gespannen aan
Overmatige adrenaline wegwerken
Stress is eigenlijk een opstapeling van energie in het lichaam. We kennen het gevoel allemaal; onze hartslag neemt toe, we ademen sneller en de adrenaline stroomt door onze aderen. Door te oefenen kun je die stressreactie in je lichaam verlichten. Beter nog: de productie van endorfines wordt gestimuleerd, chemische stoffen in ons brein die de natuurlijke pijnstillers en de oppeppers van ons lichaam vormen. Goed, misschien vind je wel dat je betere dingen te doen hebt (zoals je werk afmaken, het huis poetsen of een vriend bezoeken die je nodig heeft), maar voor je dat doet, kun je misschien 5 minuten helemaal doordraaien, om de spanning wat weg te nemen.
Wees niet te hard voor jezelf
Als je geen zin hebt om je sportschoenen aan te doen, wees dan niet te hard voor jezelf. Zoek de rust op waar mogelijk; neem een bad, maak buiten een korte wandeling, of gun jezelf een kleine beloning. Druk op je pauzeknop en neem wat tijd voor jezelf. Maar wat je ook doet, ga niet gewoon maar wat scrollen op je gsm.
Blijf (langzaam) ademen
Jouw ademhaling dient als de afstandsbediening voor je lichaam. Bovendien kun je ook je gemoedstoestand veranderen door de manier waarop je ademt te veranderen. En dat in slechts enkele seconden. Een gecontroleerde, langzame ademhaling activeert de relaxrespons van je lichaam, waardoor je hartslag afneemt, je spieren en zenuwen ontspannen en je je gedachten kalmeert. Zet je gewoon neer, sluit je ogen en adem langzaam in en uit met ongeveer 6 ademhalingen per minuut, ofwel 5 seconden in en 5 seconden uit. Al snel zul je merken dat je kalmer wordt.
De meest voorkomende stresssituaties & hoe je ermee om moet gaan
1. Stress als student
Bijna elke student (97%) ondervindt stress, wat vaak tot angst, depressie en slaapproblemen leidt. De hoofdzakelijke stressbron lijkt de studie zelf te zijn, maar de prestatiedruk door een hogere studiebelasting draagt daar ook toe bij. Bovendien krijgen studenten veel meer verantwoordelijkheid en wordt er meer van hen verwacht wanneer ze van het secundair naar het hoger onderwijs overschakelen. Als je aan een deadline werkt of studeert, dan is het nuttig om afleiding te zoeken. Probeer een (korte) wandeling, of ervaar de kalmerende kracht van ademoefeningen om je hoofd leeg te maken en om te kalmeren.
2. Stress op het werk
In plaats van je enthousiast en gemotiveerd over je werk te voelen, kan stress je werkleven bemoeilijken. Zonder ruimte voor rust en herstel zijn goede prestaties op lange termijn niet houdbaar. Tussen de hoge stresspieken en het zware werk heeft je lichaam en brein genoeg tijd nodig om energie te herstellen. Het is erg belangrijk om je fysieke energie hoog te houden en om je emotionele en mentale weerstand sterker te maken. Langzame ademoefeningen kunnen de stress en druk van het werk helpen verminderen. Het leert mensen om dingen in perspectief te zien, om op het positieve te letten. Een langzame ademhaling brengt ook rust met zich mee, verzekert een betere focus en betere prestaties en ondersteunt de verbinding met anderen. Bovenal heb je je ademhaling altijd bij je.
3. Stress van het leven
We leven in een maatschappij waarin we veel opportuniteiten en mogelijkheden krijgen. Tegelijk vraagt dat veel van ons. De eisen en verwachtingen liggen hoog, vaak al van kinds af aan. Bijgevolg raken kinderen, adolescenten en volwassenen regelmatig vast. Tijd voor jezelf nemen is hier heel belangrijk: oefening, meditatie, ademtechnieken… noem maar op. Als iedereen ermee zou beginnen om gewoon aan zichzelf te werken, om gelukkiger, gezonder en kalmer te worden, dan zal die interne verandering de mensen en de omgeving rondom ons veranderen, waardoor we een soort positief domino-effect creëren en de wereld daarmee veranderen.