Wanneer onze huid in een korte periode snel oprekt kan er striae ontstaan. Maar liefst 71 procent van alle mensen heeft striae. Want niet alleen vrouwen lopen het risico op striae door bijvoorbeeld een zwangerschap, maar ook mannen kunnen striae krijgen. Het kan al vroeg ontstaan in de pubertijd door intensieve lengtegroei. Daarnaast kunnen sporters die een snelle opbouw van spieren hebben striae krijgen. 

Vaak zie je striae op de buik, de dijen, de billen, de onderrug en/of op de bovenarmen. Het uiterlijk van striae kan vergeleken worden met atrofische littekens, waarbij het verschil is dat striae ontstaat door scheurtjes in het onderhuids bindweefsel en niet door een beschadiging aan de opperhuid. Striae kunnen we helaas niet helemaal voorkomen of genezen, maar we kunnen zeker wel de uiterlijke kenmerken verbeteren voor een mooie strand- of saunahuid.

 

Hoe ontstaat striae en welke behandelingen zijn er?

Striae ontstaat doordat de huid in een korte periode oprekt. In de winkelschappen vind je talloze crèmes die pretenderen striae te voorkomen of te verminderen. Helaas werken deze niet of nauwelijks. Wel zullen deze crèmes je huid vet houden en de opperhuid voeden, maar daar waar het probleem zich voordoet – in de lederhuid – heeft het geen effect. Voorkomen doen we dus helaas niet, maar we kunnen striae wel verminderen met behulp van de volgende behandelingen:

  • Mesotherapie: deze brengt door middel van een kleine naald actieve ingrediënten in de lederhuid. Deze actieve ingrediënten worden ook wel skinboosters genoemd. Door mesotherapie wordt de microcirculatie verbeterd waardoor de skinbooster goed wordt opgenomen in de lederhuid. De skinbooster die speciaal ontwikkeld is voor striae, verbetert de atrofische huid, die op zijn beurt veroorzaakt wordt door lineaire breuken door striae. De actieve ingrediënten bevorderen het herstelvermogen van het onderhuids bindweefsel en er wordt nieuw collageen opgebouwd waardoor de atrofische ‘littekens’ verbeteren en de slappe huid tussen de striae ‘littekens’ steviger wordt.
  • Dermaroller: een behandeling die lijkt op de mesotherapie is de dermaroller. Hierbij wordt met een roller met naaldjes over de huid gerold waardoor minuscule gaatjes in de huid ontstaan. Hierdoor verbetert de microcirculatie. Na de behandeling wordt een serum aangebracht voor verbetering van de huid. Het verschil met mesotherapie en de dermaroller is dat er bij de mesotherapie direct een skinbooster wordt geïnjecteerd die in de lederhuid komt en bij de dermaroller zijn de gaatjes oppervlakkiger en wordt er pas na de behandeling een serum aangebracht en minder diep doordringt in de huid.
  • Fractionele Co2 laser: deze werkt op de structuur van de atrofische ‘littekens’ doordat de laser kleine gaatjes maakt en energie wordt afgegeven welke omgezet wordt in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat er nieuw collageen en elastine wordt opgebouwd waardoor de atrofische ‘littekens’ verbeteren. Omdat er kleine korstjes komen op de gaatjes heeft de huid een herstelproces van ongeveer 5 dagen.
  • Diepe (Fenol/TCA) peeling: deze peeling mag enkel door dermatologen of uitvoerig getrainde huidtherapeuten worden uitgevoerd, vanwege de intensiteit en de mogelijke onbedoelde complicaties. De peeling wordt ingezet na het verstevigen van de huid en zorgt voor een egalere huidskleur en vervaging van de littekenstructuur. Met uiteindelijk een strakkere en egalere huid als resultaat.

Helaas gaat ‘beter voorkomen dan genezen’ niet helemaal op bij striae. Ook zal de huid altijd tekenen van striae blijven behouden. Desondanks zijn er goede behandelingen, zoals hierboven omschreven, om striae te verminderen en de huid te verbeteren, maar bij alle behandelingen geldt dat het nooit helemaal weggaat.

Gerelateerde berichten