Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol voor een goede gezondheid en voldoende energie. De meeste vitaminen krijgen we in kleine hoeveelheden binnen via eten en drinken. Maar dat is niet altijd voldoende. Wanneer heb je extra vitaminen nodig en doe je er verstandig aan voedingssupplementen te slikken?

Om te weten of je al dan niet een vitaminetekort hebt, kun je de vitaminewaarden in je bloed laten testen. Dit kan via de huisarts of via een diëtist. Als een professionele test heeft aangetoond dat je geen tekorten hebt aan vitamines in je lichaam, weet je zeker dat je niks hoeft aan te vullen met supplementen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat gezonde voeding voldoende is en supplementen niet nodig zijn. Echter een goede multivitamine is bijvoorbeeld een must als je continue onder hoogspanning leeft. Stress verslindt onder meer het mineraal magnesium en ook vitamine B. Dat maakt je moe.

Risicogroepen

Het uitgangspunt is en blijft een gezonde leefstijl. Dat houdt in dagelijks gezonde voeding, genoeg beweging, veel frisse lucht, voldoende slaap en regelmatig ontspanning en tijd voor jezelf. In de praktijk sluiten theorie en praktijk niet altijd op elkaar aan weten we uit ervaring. Met een drukke salon en/of een druk gezinsleven lukken al je gezonde plannen gewoonweg niet altijd. Voor mensen die zich hierin herkennen kunnen voedingssupplementen een uitkomst bieden. Er zijn aanvullend – dus ook als je een gezonde levensstijl hebt – een aantal risicogroepen die volgens de deskundigen van onder meer de Nederlandse Gezondheidsraad hun dieet moeten aanvullen met supplementen.

Risicogroepen zijn onder meer:

  • mensen ouder dan 45 jaar
  • zwangere vrouwen
  • mensen met veel stress
  • mensen die roken
  • mensen die teveel alcohol drinken
  • mensen die herstellend zijn van een ziekte
  • mensen die te weinig zonlicht krijgen

Uitgebalanceerd en gezond eten

Een andere belangrijke risicogroep die overigens onder de meerderheid van de mensen valt zijn mensen die niet dagelijks uitgebalanceerd en gezond eten. Onderzoekers van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerden eerder dat de meeste Nederlanders structureel te weinig groenten en fruit eten. Bij kinderen (vanaf 7 jaar) krijgt slechts één tot twee procent voldoende groenten binnen; bij volwassenen is dat maximaal 14 procent. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Afhankelijk van de leeftijdsgroep haalt slechts 3 tot 26 procent de gezonde norm. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten, wordt evenmin door verreweg de meeste Nederlanders gehaald.

Kies voor kwaliteit

Net als in je salon wil je werken met de beste producten die zorgen voor optimale resultaten. Dat verwacht je ook van een voedingssupplement. Koop daarom liever geen goedkope synthetische supplementen, want die worden niet of niet goed door het lichaam opgenomen en zijn onvoldoende hoog gedoseerd. Bedenk verder dat vitamines en mineralen teamspelers zijn, ze presteren het beste in combinatie met elkaar. Daarom wordt geadviseerd om niet op zichzelf staande vitamines of mineralen aan te schaffen. Laat je dus goed voorlichten door een orthomoleculair arts of voedingsdeskundige over wat je vooral nodig hebt.

Gerelateerde berichten