We kennen tatoeages vooral als decoratie, in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren en op allerlei verschillende lichaamsdelen. Op een andere manier kunnen de cosmetische tatoeages, ofwel ‘permanente make-up’ ook gezien worden als decoratie. Niet zozeer in de vorm van een afbeelding of tekst maar het heeft als doel om make-up na te bootsen, zoals eyeliners, lipliners en wenkbrauwstyling. Een minder bekende manier van tatoeages zijn de medische tatoeages, waarbij de focus ligt op het herstellen of camoufleren van een medische oorzaak. Maar wat is het nu het verschil tussen een gewone tatoeage en een medische tatoeage en voor welke doeleinden worden deze medische tatoeages toegepast?

Semi-permanent

Cosmetische en medische tatoeages lijken qua techniek veel op de ‘gewone’ tatoeages, echter worden de cosmetische en de medische tatoeages ongeveer anderhalf tot twee millimeter in de huid getatoeëerd en de ‘gewone’ tatoeage ongeveer drie millimeter in de lederhuid getatoeëerd. Je kunt je vast voorstellen dat de oppervlakkige pigmenten eerder vervagen door de zon, maar ook door het gebruik van peelingen en bijvoorbeeld retinol sneller vervagen. Hierdoor delen de cellen zich sneller en worden de kleuren van het pigment lichter. Daarnaast wordt er bij de gewone tatoeage met inkt gewerkt terwijl er bij de medische en cosmetische tatoeage met verschillende pigmenten wordt gewerkt. Om deze redenen zijn de gewone tatoeages voor het leven en moeten de cosmetische en medische tatoeages na een aantal jaar bijgewerkt worden.

Medische tatoeages

De medische tatoeages worden voor veel doeleinden toegepast. Bijvoorbeeld bij een reconstructie van een tepel na een borstreconstructie. Hierbij wordt er een tepel gecreëerd van pigmenten die nauwelijks afwijken van een echte tepel. Bij een wijnvlek kan medische tatoeage worden ingezet, waarbij de roodheid wordt ingekleurd met pigmenten die lijken op ‘gezonde’ huid. Ook bij vitiligo kan medische tatoeage een oplossing bieden. Bij deze huidaandoening zullen er echter meerder behandelingen nodig zijn, omdat vitiligo zich uitbreidt.

Mooie resultaten

Medische tatoeage is een erg mooie manier voor het verbeteren van medische indicaties, echter vraagt het wel om onderhoud van de tatoeage na een aantal jaar. En kleurt je huid in de zomer mooi door de zon, dan kun je tijdelijk huidskleurverschillen krijgen aangezien de pigmenten van de medische tatoeage niet mee kleuren. Mocht je iemand in de praktijk tegenkomen die een medische indicatie heeft, stuur deze dan door naar een specialist. Zo kunnen jullie samen een behandelplan opstellen voor een optimaal resultaat!

Gerelateerde berichten