Tien belangrijke tips bij het zonnen
In de afgelopen maanden verstuurde de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) speciale nieuwsbrieven over zonnen met als doel iedereen te wijzen op het belang van het beschermen van de huid tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Beautyspot.nl geeft je een samenvatting van de belangrijke tips bij het zonnen. Wanneer je deze tips consequent naleeft, beperk je hiermee het risico op huidverbranding, rimpels en het ontstaan van huidkanker.
Tip 1. Laat de huid wennen
Wanneer het een dag mooi weer is, of je gaat binnenkort voor een zonvakantie naar een warm oord wordt de huid belast door een piek van zonlicht. Je huid is daar niet op ingesteld en kan daardoor sneller verbranden. Laat je huid dus langzaamaan wennen aan de zon en bouw het voorzichtig op: 15 minuten op de eerste dag en goed insmeren met een anti-zonnebrandproduct. Smeer je huid een halfuur voordat je de zon ingaat in, met een voor jou geschikte beschermingsfactor en herhaal dit regelmatig. Verleng het zonnebaden per keer met vijf minuten en geef de huid voldoende tijd om te herstellen.
Tip 2. Smeren, smeren, smeren!
Wanneer je de huid (langere tijd) aan zonlicht blootstelt, zorg dan dat je je elke twee uur insmeert met een anti-zonnebrandproduct met hoge SPF. Zeker na zwemmen, transpireren en wrijving met de handdoek moet het product opnieuw worden aangebracht.
Tip 3. Smeer veel en vaak
Smeer liever teveel (anti-zonnebrandproduct) dan te weinig. Om de bescherming te krijgen die het anti-zonnebrandproduct belooft, dien je het product vrij dik op de huid aan te brengen. Dermatoloog Dr. Ellen de Haas “Smeer net zo dik als pindakaas op je boterham. Lekker dik dus.’’ Te veel smeren is in principe dus niet mogelijk.
Tip 4. De gevoelige zones
Veel mensen smeren wel, maar vergeten vaak de gevoelige zones in te smeren. Extra aandacht verdienen bijvoorbeeld de neus, oren, nek, voeten, hoofd (onder andere daar waar de scheiding zit), schouders, knieholtes, bikinirandjes, lippen en handen.
Tip 5. Blijf niet te lang in de zon
Onthoud goed dat anti-zonnebrandproducten nooit een totale bescherming kunnen bieden. Ieder product laat een deel van de uv-straling door. Blijf dus niet té lang in de zon. Zeker als je op een terras zit of buiten vertoeft, is het raadzaam regelmatig de schaduw op te zoeken.
Tip 6. Extra bescherming
Houd rekening met omstandigheden die om extra bescherming vragen, zoals in de tropen, in de bergen, op het zand, bij veel wind en op het water. Uiteraard is de zonkracht vele malen groter wanneer de lucht helder is, maar ook bij grijs weer dringt er nog flink veel zonlicht door de wolken. Zelfs in de schaduw!
Tip 7. Extra zorg voor kinderen en baby’s
Wees extra voorzichtig met kinderen, en houd baby’s helemaal uit de zon. De huid van kinderen is kwetsbaar en gevoelig voor de nadelige effecten van zonlicht. Soms geeft verbranding op jonge leeftijd ernstige gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Meer hierover lees je in dit artikel!
Tip 8. Cosmetica en de zon
Wees matig in het gebruik van parfum en make-up in de zon. Sommige mensen zijn gevoelig voor de reactie van zonlicht met sommige cosmeticaproducten. Breng anti-zonnebrandproducten onder de make-up, maar bovenop de dagcrème aan. Wacht voor het aanbrengen van de make-up een kwartiertje, zodat het anti-zonnebrandproduct goed in de huid kan trekken. Sowieso is het aan te bevelen om zo min mogelijk make-up te dragen als je gaat zonnen.
Tip 9. Dagcrème met SPF
Make-up en dagcrèmes met SPF zijn ideaal voor een ‘gewone’ dag en de daarbij horende blootstelling aan de zon. Maar voor een langere tijd in de zon biedt het uiteraard niet genoeg bescherming en moet je je gewoon insmeren met anti-zonnebrandproducten (met de voor jou geschikte SPF).
Tip 10. Bruin zonder zon
Verstandig zonnen bereik je dus door te smeren, beschermende kleding te dragen en regelmatig de schaduw op te zoeken of naar binnen te gaan. Wil je graag een bruin kleurtje zonder al teveel in de zon te zitten? Overweeg dan eens een zelfbruinende crème of spray te gebruiken of andere self tanning producten.