Couperose & Rosacea

“Goh meid wat heb je een lekkere blos op je wangen! Jij ziet er altijd zo gezond uit met die appelwangetjes.” Mensen die deze opmerkingen regelmatig horen, zijn helemaal niet blij met hun “gezonde blos”. Integendeel, het weerhoudt hen er zelfs van om aan sociale activiteiten deel te nemen.

Ze weten dat het glaasje wijn bij het etentje of een pittig gekruid gerecht, hun “gezonde blos” in mum van tijd kan transformeren in een voor iedereen zichtbare “rode biet”. Thuis blijven is dan wel zo veilig. We hebben het hier over couperose of rosacea, een huidaandoening die veel mensen treft en het leven zuur maakt.

Om alle “ins & outs” aan de orde te brengen kan ik wel een boek schrijven. Helaas is daar hier de ruimte niet voor, daarom bespreek ik in vogelvlucht de problemen en mogelijke behandeling om in zeer korte tijd duidelijke en langdurige verbetering te krijgen met name bij de aangedane rosacea huid.

Couperose, kenmerkt zich als een huidtype meestal droog/vochtarm tot gevoelig met een zwak vasculair(vaat) stelsel. Mede oorzaak van het uitbreiden van de couperose is het verslappen van het bindweefsel wat met de loop der jaren toeneemt.

In het begin ziet de couperose huid er vrij onschuldig uit, de bekende “gezonde blos” op de wangen. Bij gebrek aan een “couperose lijn” in de salon wordt deze huid vaak bestempeld en behandeld als een gevoelige huid. Jammer, want hiermee wordt het probleem niet bij de basis aangepakt, de zwakke bloedvaatjes en het verslapte bindweefsel. Terwijl bij een juiste behandeling is gegarandeerde huidverbetering te realiseren, maar wellicht nog belangrijker houden we het probleem onder de duim.

Rosacea & vurig rood (vertaald rood als een roos) geeft vaak een vurig rood vlinderachtige beeld op de wangen. Rosacea kenmerkt zich door hevige roodheid (wat kan uitbreiden over het hele gelaat), kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes, de huid is extreem gevoelig voor invloeden van zowel binnen- als buitenaf.

Bij dit probleem wordt vaak de huisarts of dermatoloog bezocht, die een crème, gel of zalf voorschrijft, of zelfs in extreme gevallen antibiotica.

Rosacea & bloemkoolneus
Rosacea kan ook bijdragen aan vergroting van talgklieren op de neus en in een later stadium toename van bindweefsel (rhinophyma).

De neus ook wel, ten onrechte, aangeduid als ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’ ziet er verdikt en knobbelig uit. Rhinophyma komt voornamelijk voor bij oudere mannen.

Rosacea & Demodex (haarfollikelmijt)
De link met Rosacea en de huidmijtjes (Demodex) en die in de wijde huidporiën van de neus en in haarfollikels vaak rondom de wenkbrauwen worden gevonden, is niet gegrond. Deze micro-organismen komen namelijk ook voor bij mensen met een normale huid, waarbij totaal geen afwijking of infectieverschijnselen van de huid aanwezig is.

Rosacea & oogafwijkingen
Rosacea is geen ernstige ziekte, maar in sommige gevallen kunnen oogafwijkingen optreden. Bij een ernstige vorm van rosacea is het raadzaam om een arts te raadplegen. Mede om tijdig een mogelijke oogafwijking te kunnen behandelen.

Steeds meer mensen krijgen te maken met deze rode, ontsierende vlekken in het gelaat.
Onder invloed van een aantal externe en interne factoren wordt dit huidprobleem, al dan niet tijdelijk, beïnvloed. Zaken als zonnestraling, warmte/koude, het nuttige van alcohol, hete koffie en thee dragen hieraan bij. Maar vergeet vooral niet de vaatverwijdende geneesmiddelen vooral gegeven aan oudere mensen die te kampen hebben met vernauwing van bloedvaten, dit zal een bestaande Rosacea zelfs doen verergeren.
Ook niet te onderschatten als boosdoener/ instandhouder is een niet-gerichte, of helemaal geen, verzorging van deze probleemhuid. De Teleangiektasiën (zichtbare verslapte haarvaatjes) zullen zich snel uitbreiden. Ontsierende rode vlekken met rode en blauwe adertjes zullen duidelijk zichtbaar worden en een groter oppervlak gaan bestrijken.

Over het mogelijk ontstaan van Couperose -> Rosacea zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan, te veel om hier nu uitgebreid over uit te wijden. Wat als een paal boven water staat is dat het basisprobleem zich kenmerkt door o.a. verwijde – en verslapte (haar)vaten, bindweefselslapte, ontstekingsreacties van de huid. Door deze problemen aan te pakken, zal het huidprobleem aanzienlijk verminderen, en… het huidbeeld aanzienlijk verfraaien, een win-win situatie.

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de juiste producten afgestemd op dit specifieke huidtype een zeer positieve bijdrage leveren bij het verbeteren van dit huidprobleem, mits ze als compleet verzorgingssysteem en dagelijks worden ingezet.

Door het inzetten van een Couperose & Rosacea lijn op basis van een plantenextract combinatie met o.a. geneeskrachtige kruiden, heb ik een zwaar aangedane Rosacea huid binnen een week zichtbaar zien verbeteren! Door de oorzaak van het probleem aan te pakken is zichtbaar resultaat dus echt mogelijk. Om dit probleem goed te behandelen moet een product aan de volgende eisen voldoen:

Het product beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf (warmte & kou, zomer en winter), stabiliseert de vaatwand, activeert de celvernieuwing, verbetert en verstevigt daarmee de huid, ook qua elasticiteit en spankracht, is ontstekingsremmend, en reguleert de vet- en vochthuishouding van de huid.

Uiteraard mogen we nooit zelf voor doktertje gaan spelen. Zeker als we weten dat Rosacea in sommige gevallen zelfs oogafwijkingen kan veroorzaken, behandeling van een (oog)arts is dan noodzakelijk.

In de meest voorkomende gevallen zal er bij hij de aangedane huid een hormooncrème, of in ernstige hardnekkige gevallen een antibioticakuur voorgeschreven moeten worden.
Jammer is dat de Dermatoloog / huisarts 9 van de 10, nee zeg maar rustig 99 van de 100 keer geen verzorgingsadvies geeft. Helaas wordt het probleem dan vaak maar tijdelijk verholpen, jammer hier laten we kansen liggen.

Gelukkig zien we dat de functie van de schoonheidsspecialiste bij het herkennen en behandelen van huidproblemen langzaamaan geaccepteerd gaat worden door artsen. Helaas hebben we hier nog wel een lange weg te gaan.

Behandeling van Couperose

Snel resultaat:
Met een laser of lichtflits behandeling, zijn deze kleine bloedvaatjes goed dicht te branden. De vaatjes kunnen ook dichtgebrand worden d.m.v. een elektrisch naaldje.
Het gaat hier met name over vaatjes op wangen en neus.

Echter na verloop van tijd kunnen er weer nieuwe vaatjes ontstaan/ zichtbaar worden.

Verzorgingsadvies, met langdurig zichtbaar resultaat:
Uitsluitend voor het behandelen van de huid, gebruik een complete lijn (huidverbeteringsproducten) afgestemd op een couperose/rosacea huid.
Gebruik indien nodig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Behandeling van Rosacea
Direct/snel resultaat:

Meestal zal de arts geen probleem hebben met het herkennen van rosacea.
Afhankelijk van de ernst zal er voor een uitwendige- of inwendige behandeling worden gekozen.

Uitwendige behandeling
Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor uitwendige lokaal aan te brengen crème of gel op basis van corticosteroïden, in de volksmond hormooncrème genoemd. Deze vermindert de ontstekingsreactie van de huid, met een paar dagen kan al verbetering optreden.
Bij langdurig gebruik, zal de huid verdunnen, en kan er resistentie van de huid optreden, het verslavingseffect. Helaas zien we vaak, dat bij het stoppen met de voorgeschreven crèmes, het huidprobleem weer terug keert.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Inwendige behandeling
Bij een ernstige vorm van Rosacea, waarbij buiten de aangedane huid ook een oogafwijking kan ontstaan, wordt van binnenuit met o.a. antibiotica behandeld (bijvoorbeeld doxycycline, minocycline of tetracycline).
Meestal na een aantal weken (4-6) wordt het gunstige effect hiervan zichtbaar, puistjes, ontstekingen worden minder en de huid toont rustiger en minder vurig.

Algemeen advies:
Probeer te ontdekken welke factoren de verschijnselen van couperose/ rosacea de toestand verergeren. Dit verschilt per persoon. Door de deze zoveel mogelijk te vermijden dan wel uit te sluiten is de stap gezet.

Dit artikel is geschreven door Linda Pelser

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten