Gezondheid staat met stip op één als reden om te stoppen met roken. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van Wereld Niet Roken Dag, die jaarlijks op 31 mei wordt gehouden.

XXL Nutrition ondervroeg 1137 respondenten, van wie ruim de helft gestopt is met roken of dat overweegt. Opvallend is dat deze groep vaker esthetische dan financiële redenen aanvoert om te stoppen met sigaretten.

72,4% van zowel de ondervraagde ex-rokers als rokers die overwegen te stoppen geeft gezondheid aan als reden om de sigaret links te laten liggen. Op nummer twee staat, met 49,9%, het willen verbeteren van de sportprestaties. Vlak daarna volgt het ‘niet meer afhankelijk willen zijn van een sigaret’. Bijna de helft (49,1%) noemt dit als reden.

Uiterlijk belangrijke reden
Op nummer vier staan ‘esthetische redenen’, oftewel de impact van roken op onder meer gebit, adem, geur en huid. 39,8% van de ex-rokers en rokers die willen stoppen geeft aan uiterlijk een belangrijk argument te vinden. Hoewel een pakje sigaretten steeds duurder wordt en dit een van de meest gebruikte ontmoedigingsstrategieën van overheids- en gezondheidsorganisaties is, staan ‘financiële redenen’ met 38,2% pas op de vijfde plaats van redenen om te stoppen met roken.

Jordy Holthuijsen, Chief Commercial Officer bij XXL Nutrition, begrijpt wel dat rokers zich zorgen maken om hun uiterlijk. ‘Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat roken je niet bepaald knapper maakt: je handen en tanden worden er geler van en je gezicht grijzer. Ook krijg je sneller rimpels als je rookt.’

Stoppen helpt met sporten
Opvallend genoeg onderschatten rokers het effect op hun sportprestaties. De groep die nog rookt (276 mensen) denkt in ruim een kwart (25,7%) van de gevallen dat sigaretten geen invloed hebben op hun prestaties. Daar denken de stoppers echter anders over: maar liefst 91,9% van deze groep zegt ook daadwerkelijk verbetering te hebben gemerkt, variërend van ‘een beetje’ (19,4%), tot ‘veel’ (36,9%) en zelfs ‘heel veel’ (35,6%).

Wereld Niet Roken Dag
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereld Niet Roken Dag, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie dat ieder jaar op 31 mei valt. Ruim 1100 respondenten namen deel, van wie 24,3% op dit moment nog rookt. 41,8% van de overige respondenten die nu dus niet meer roken heeft ooit wel regelmatig gerookt, maar is daar inmiddels mee gestopt. Bijna alle respondenten sporten regelmatig – slechts 1,8% zegt nooit een work-out te doen – en het gros (67,2%) gaat 3 tot 5 keer per week sporten.

Over dit onderzoek van XXL Nutrition
Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1137 respondenten, van wie 69,6% man is en 30,2% vrouw. XXL Nutrition is marktleider op het gebied van sportvoeding en -supplementen. Het in Deurne gevestigde bedrijf, opgericht door René van der Zel, kent de laatste jaren een sterke groei. De producten zijn zowel in de eigen webshop, als in verschillende supermarkten en tankstations verkrijgbaar.

(Bron: https://xxlnutrition.com/nl/blog/onderzoek-rokers-onderschatten-effect-conditie-sportprestaties)

Gerelateerde berichten