Dr. David Njoo is een van de weinige dermatologen in Nederland die zeer actief is op het gebied van anti-aging. Hoe kijkt hij naar de relatie tussen dermatoloog en schoonheidsspecialist? Gaat dat in de toekomst veranderen? En wat zijn de nieuwste trends op het gebied van huidverbetering? In een exclusief interview met Inge de Munnik  geeft Dr. Njoo zijn visie op de ontwikkelingen in huidverbetering. Ook op de Beautyspot.nl Live edition op 12 en 13 september 2015 zijn er dagelijks 2 lezingen over huidverbetering.

Hoe komt het dat er zo weinig dermatologen bezig zijn met huidveroudering?

De wereld van de dermatologie is veranderd de laatste 10 jaar. Huidkanker is een epidemie. Dermatologen zijn meer huidkanker gaan behandelen en er zijn er weinig die zich met schoonheid bezig houden. Mede als gevolg van de vergrijzing in Nederland zal de vraag naar het bestrijden van de tekenen van huidveroudering de komende jaren toenemen.  Ook worden bepaalde huidbehandelingen niet meer als ziekte gezien, zoals acne. Het hoort gewoon bij het opgroeien en het wordt dan ook niet altijd meer vergoed. Ik vind het ook opvallend om te zien hoe weinig dermatologen in Nederland zich interessereen voor medisch niet noodzakelijke behandelingen, ofwel cosmetisch behandelingen. Ik ken zelf weinig dermatologen die enthousiast zijn over dit vakgebied. Ik schat zelf maximaal  5%, en dat is misschien zelfs een overschatting. Nu was er tot op heden ook geen opleiding cosmetische dermatologie. De dermatologen die er zich voor interesseren volgen zelf cursussen en opleidingen of lieten zich bijscholen door iemand die het vak al beheert. Er komt wel een opleiding in Rotterdam, maar het inhoudelijke programma daarvan ken ik niet. 

Hoe ziet u de samenwerking tussen de dermatoloog en de schoonheidsspecialist?

Door deze veranderingen zal de dermatoloog steeds minder in staat zijn om de nazorg van operaties te verzorgen en om cosmetische behandelingen uit te voeren. Sommige eenvoudige behandelingen kunnen wellicht door schoonheidsspecialisten worden uitgevoerd. Met een coagulatieapparaat kunnen fibromen en steelwratjes verwijderd worden. Voor de behandeling van lichte acne kun je denken aan peelings en microdermabrasie behandelingen. Maar het is belangrijk dat de schoonheidsspecialisten niet eindeloos doorgaat met het  experimenteren bij hele erge acne of couperose. Op een gegeven moment moet zij haar eigen producten en behandelingen opzij zetten en doorverwijzen. Ze moet voor zichzelf een duidelijke grens stellen: Tot hier en niet verder. Daarnaast vind ik dat het gestimuleerd moet worden dat de schoonheidsspecialist meer gaat doen in de eerstelijns zorg. De drempel om een schoonheidsspecialist te bezoeken is niet erg hoog. Het zou mooi zijn als de schoonheidsspecialist de juiste kennis en middelen heeft om  huidproblemen te signaleren. Als zij niet zeker is over de aard van een vlek of bultje op de huid kan zij altijd doorverwijzen naar een arts. Bij een bloedend zwart knobbeltje zal dat voor de schoonheidsspecialiste waarschijnlijk geen probleem zijn, dat is duidelijk. Maar je hebt ook grensgevallen. Is het kwaadaardig of niet? Melanomen hebben vele gezichten. 

Waarom gebeurt het nog zo weinig dat de schoonheidsspecialist en de dermatoloog samenwerken?

Voor dermatologen is het niet altijd duidelijk wat het kennisniveau van de schoonheidsspecialiste is, en de kwaliteit van de vakkennis van de schoonheidsspecialiste varieert.  Als je schoonheidsspecialiste bent adviseer ik je om toch altijd de samenwerking op te zoeken met de dermatoloog in de buurt. Laat weten waar je zit en wat je kunt. 

Zou u zelf een schoonheidsspecialiste inschakelen voor bepaalde behandelingen?

Ja absoluut. Bijvoorbeeld voor het nabehandelen van de huid als ik roaccutane heb voorgeschreven. De schoonheidsspecialiste kan de huid dan nog nabehandelen met peelings. Of ze kan de oppervlakkige littekens behandelen.  We werken zelf veel samen met huidtherapeuten die ook schoonheidsspecialisten zijn.

Wat zijn volgens u de belangrijkste trends op het gebied van anti-aging?

Cosmeceuticals
Ik geloof dat Cosmeceuticals een rol kunnen spelen in anti-aging. Onder een  cosmeceutical versta ik een middel dat een ingrediënt bevat dat actief is in de huid. Er zijn heel veel stoffen in de picture die interessant zijn om in cosmetica te verwerken. Denk aan peptiden en aminozuren, diverse groeifactoren,  ontstekingsmediatoren, neurotransmitters en  antioxidanten. Je moet weten wat er gebeurt in de huid en daar je actieve stoffen op aanpassen. Is er minder collageen? Is er minder elastine? Waarom is de huid droog? Het gaat ook om combinaties van stoffen en ook de dosering van de werkzame stoffen is belangrijk. Deze  moet hoog genoeg zjin om te kunnen werken maar mag geen bijwerkingen vertonen, want dan is het een geneesmiddel.  

DNA gestuurde huidverzorging
Een van de nieuwste ontwikkelingen is het afstemmen van je huidverzorging op jouw genetisch materiaal.  Er wordt een swap afgenomen aan de binnenkant van je wang, het DNA materiaal wordt doorgemeten en op basis daarvan wordt er huidverzorgingsproduct ontwikkeld dat precies afgestemd is op jouw huid en haar behoeften. Ik ben nu al door 3 merken benaderd om dit in mijn praktijk te verkopen.  Wat mij nog tegenhoudt is dat er voor al die beweringen onvoldoende bewijs is. 

De link met de samenstelling van het  DNA is wel interessant.  Jouw DNA lijkt op dat van  je vader en moeder  en de babyhuid is van iedereen gelijk.  Pas in de loop van de jaren verknal je je eigen huid. Door te roken,  door te weinig te slapen, door te veel  zonnen.  De genetische waarde verandert niet, tenzij het gemuteerd is. 

Maar voor huidverzorging is niet alleen het DNA bepalend, de huid wordt bijvoorbeeld ook nog beïnvloed door seizoenswisselingen,  het tijdstip van de dag of je wel of geen huidziekte hebt. Al die variabelen worden nog niet meegenomen. Maar het is zeker een interessante ontwikkeling,  het kan misschien nog wat verfijnder worden. Ik ga het wel volgen.

Anti-oxidanten
Een totaalaanpak is belangrijk en ik vind zeker dat voeding er een rol in speelt. Waar ik zelf in geloof is dat polyfenolen de vrije radicalen in de huid kunnen afvagen . Deze vindt je onder andere in rode wijn en groene thee.   Het keiharde bewijs is er nog niet, maar veel wetenschappelijke studies wijzen wel die kant op.  Polyfenolen kunnen dus een rol spelen in het huidverouderingsproces, zeker voor mensen die vaak buiten zijn en die veel UV straling op de huid krijgen. 

*Dit artikel is ook verschenen in de Beautyspot.nl printeditie zomer 2015

Gerelateerde berichten