De vakanties zitten er voor velen (bijna) weer op. Zolang ik al ondernemer ben, nam ik mijn werk altijd mee op vakantie. Ik controleerde mijn social mediakanalen, e-mail en ik maakte afspraken. Omdat ik de controle niet wilde verliezen, kwam ik nooit tot rust. Maar je hebt je vakantie nodig om echt tot rust te komen. Zo kom je creatiever en productiever terug om nieuwe ideeën uit te werken.

Vind de juiste balans
Het lukt mij niet om op vakantie alleen Saskia Noort of andere boeken te lezen voor entertainment. Ik merk dat ik ook tijdens de vakantie mijn hersenen wil prikkelen en lees daarom liever psychologie- of managementboeken. 

Tijdens mijn vakantie kan, en wil, ik mijn onderneming niet helemaal loslaten. En dat hoef jij natuurlijk ook niet te doen als het niet goed voelt. Voor mij werkt het om een keer per week contact te hebben met een aantal personen waar ik mee werk en op de overige dagen ben ik niet met mijn werk bezig. Op deze manier kom ik echt tot rust. Probeer daarom de juiste balans te vinden tussen werken en rusten. Ga op je gevoel af en kijk wat het beste voelt.

Na een vakantie wil ik altijd heel bewust het ontspannen gevoel behouden. Voorkom dat je meteen weer in de stress schiet. Het terugkeren naar je dagelijkse routine kan zorgen voor psychologische en fysieke klachten als je het niet goed aanpakt.

Blijf ontspannen
Ben je er van bewust dat je ontspannen blijft. Zo is het beter om je werkweek na je vakantie bijvoorbeeld op donderdag te starten. Op deze manier start je je week rustiger. Houd in je eerste werkweek nog vast aan het vakantiegevoel en begin niet meteen in de hoogste versnelling. Bouw het juist langzaam op.

Neem je werkzaamheden eens onder de loep en kijk of je sommige werkzaamheden eens per week kan doen en niet iedere dag. Denk hierbij aan werkzaamheden zoals social media en je financiën. De tijd die je hiermee bespaart, kun je gebruiken om meer tijd voor jezelf te krijgen.

Zo blijf je niet alleen tijdens en na je vakantie ontspannen, maar gewoon altijd! 

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten