Alex Struyker Boudier (1965) heeft een goed klinkende naam, die niet zou misstaan op een filmposter of in de aankondiging van een toneelstuk. En acteren leek hem vroeger wel wat, net als kapper worden. Maar beide plannen werden door zijn ouders weggewuifd. Fijn studeren, net als de rest van de familie, vonden zij een veel beter plan. Alex koos voor de vertalersopleiding, maar kwam er na verloop van tijd achter dat vertalen niet zijn roeping is. 

Alex: “Vertalen is eigenlijk een heel saai beroep. Dagenlang met je neus in de boeken is niets voor mij. Ik heb het dus niet lang volgehouden bij het vertaalbureau waar ik na mijn opleiding werkte en solliciteerde vervolgens naar een baan bij Greenpeace. Daar mocht ik schrijven voor volwassenen en kinderen en ik deed er af en toe ook een vertaalklus. Ik vond het interessant om voor een milieuorganisatie te werken en rolde er van de ene in de andere functie. Aan het einde van mijn ruim achttien dienstjaren was ik coördinator van de unit Educatie. Op die plek kon ik bijdragen aan de bewustwording van kinderen en jongeren als het gaat om natuur en milieu.”

Eureka-moment

Een aantal jaren voor zijn afscheid bij de milieuorganisatie begon er iets te kriebelen bij Alex, wat hem ertoe bracht opnieuw een opleiding te gaan volgen. Alex vertelt: “Noem het maar een soort van midlifecrisis… Op een gegeven moment begon ik me af te vragen hoe lang ik door wilde gaan met hetgeen ik deed. Vastroesten op een werkplek is niet goed en naarmate ik ouder werd, voelde ik de afstand tot mijn doelgroep groeien. Ik moest dus nog een keer een stap maken, maar had nog geen idee in welke richting. Aan mijn jeugddromen professioneel acteur of kapper te worden dacht ik allang niet meer. Op een ochtend stond ik voor de spiegel, keek naar mezelf en bedacht me dat ik weer eens een afspraak met Jos moest maken, mijn schoonheidsspecialist. Hoe dat precies ging, kan ik niet uitleggen, maar dat was voor mij echt een eureka-moment. Wat Jos doet, is misschien ook wel iets voor mij, bedacht ik me toen.”

Ondernemerskwaliteiten

“Ja, en hoe dan verder?” vervolgt Alex. “Ik ben me gaan verdiepen in het vak van schoonheidsspecialist en bezocht een voorlichtingsbijeenkomst van de opleiding. De docenten ontvingen mij met open armen; die waren blij weer eens een man te zien. Na een dagje meelopen was ik definitief verkocht. Wat mij het meeste aanspreekt, is dat het een verzorgend en afwisselend vak is en dat ik praktisch bezig kan zijn. En ook de intellectuele uitdaging hoef ik gelukkig niet te missen. Direct na het afronden van mijn studie ben ik gevraagd om les te geven op de opleiding waar zelf les heb gehad. En daarnaast, een eigen schoonheidssalon hebben houdt natuurlijk meer in dan alleen maar masseren en gezichtsbehandelingen geven. Je moet ondernemerskwaliteiten hebben en redelijk wat verstand van PR en marketing. Op dat gebied heb ik bij Greenpeace veel geleerd, wat me nu goed van pas komt. Een maand geleden heb ik samen met een vriendin een open dag georganiseerd. Je kunt het ook alleen doen, maar nu hebben de klanten van haar kapsalon en mijn bedrijfje met ons beiden kennis gemaakt. Zo win je klanten. En verder heb ik het zo professioneel mogelijk aangepakt: een mooie uitnodiging op eigen briefpapier, een informatieve PowerPoint-presentatie en gebakjes voorzien van mijn logo. Deze zomer promoot ik mijzelf tijdens de Roze Zaterdag, hier in Haarlem. Je moet zorgen dat je gezien wordt. Dat werkt, naar mijn idee.”

Leerervaring

“Mijn grootste leerervaring van de afgelopen jaren heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Als je in een baan zit met een vast contract en je hebt een goed inkomen, dan lijkt de wereld daarbuiten eng, onzeker en onveilig. Aanvankelijk was ik daarom erg onzeker over mijn overstap. Komt het wel goed? Ga ik het wel redden? Dat soort vragen spookten door mijn hoofd, maar uiteindelijk ben ik daar vrij relaxed in geworden. Je hebt er namelijk zelf invloed op. Als je veel inzet levert en je benut al je capaciteiten, dan kan er eigenlijk maar weinig misgaan. En wat zou nou het ergste zijn dat mij kan overkomen? Dat ik mijn huis moet verkopen? Ik heb geleerd me daar niet meer zo druk over te maken en dat is een groot goed.”

Ideologische veren

Op het eerste gezicht hebben Alex’ baan bij de milieuorganisatie en zijn huidige werkzaamheden niets met elkaar te maken. Toch heeft Alex zijn ideologische veren niet afgeschud. In Schoonheidssalon Alex werkt hij uitsluitend met fairtrade en biologisch verantwoorde cosmetica. Alex: “Het feit dat ik bij Greenpeace heb gewerkt, werkt ook op inhoudelijk vlak nog door. Ik heb er heel bewust voor gekozen om met organische, biologische producten te werken. Alle cosmetica die ik gebruik zijn bijvoorbeeld vrij van geur- en kleurstoffen. Ik weet maar al te goed dat producenten in de gangbare cosmetica veel giftige stoffen gebruiken. Onderzoek toont aan dat opname daarvan door de huid de hormoonhuishouding op de lange termijn kan verstoren. Om de economie draaiende te houden vinden veel bedrijven dat aanvaardbaar. Nou, ik dus niet! Waar het kan, blijf ik mij inzetten voor een betere wereld.”

Meer informatie over Schoonheidssalon Alex: www.alexsb.nl. Geschreven door Daan Bartels: www.daanbartels.nl. 

Gerelateerde berichten