Het jaar 2023 was een jaar van uitdagingen en kansen voor de Nederlandse cosmeticasector. Ondanks wereldwijde onrust en economische schommelingen, rapporteert de NCV, positieve ontwikkelingen voor de cosmetica-industrie in Nederland.

Volgens gegevens van NielsenIQ en GfK Netherlands bedroegen de totale uitgaven voor persoonlijke verzorgingsproducten in Nederlandse winkels ruim € 3 miljard, met een gemiddelde besteding van ongeveer € 167 per persoon per jaar. De omzet in de cosmeticasector groeide met 9.5%.

Positieve ontwikkelingen waren zichtbaar in diverse deelmarkten, waaronder decoratieve cosmetica, deodorant en geuren. De inflatie voor persoonlijke verzorging bleef relatief mild (8.3%) in vergelijking met een totale inflatie van 12.4%.

De consument
Het consumentengedrag onderging aanzienlijke veranderingen in de laatste jaren, gedreven door factoren zoals COVID-19, economische onzekerheid, prijsstijgingen en de opkomst van een koopkrachtige jongere generatie. Sociale media speelden dan ook een grotere rol dan ooit tevoren in het beïnvloeden van aankoopbeslissingen.

Daarnaast heeft de opkomst van een meer geïnformeerde consument geleid tot een grotere vraag naar producten die aansluiten bij specifieke voorkeuren, zoals duurzaamheid, dermacosmetica en producten met specifieke werkzame ingrediënten. Ook de markt voor mannencosmetica vertoonde een positieve ontwikkeling, voornamelijk gedreven door de categorie geuren.

Een opvallende trend in 2023 is de opkomst van ‘dupes’ (betaalbare alternatieven voor premium producten) en affordable luxury. Consumenten geven de voorkeur aan kleine uitgaven, producten die hen een gevoel van dagelijkse luxe bieden, zonder een groot prijskaartje.

Wat brengt 2024?
Het jaar 2024 brengt verschillende onzekerheden met zich mee, maar ook veelbelovende vooruitzichten. Duurzaamheid blijft een belangrijk aandachtspunt, zowel voor consumenten als bedrijven, terwijl de groeiende invloed van sociale media en microtrends de marktdynamiek blijft beïnvloeden. Bedrijven zullen moeten inspelen op deze trends door innovatieve en betaalbare producten aan te bieden die voldoen aan de veranderende behoeften en voorkeuren van consumenten.

Meer over de Nederlandse cosmeticamarkt en de NCV? Lees het NCV-jaarverslag 2023 of bekijk de animatie.

Gerelateerde berichten