De Velthuis Kliniek heeft een beroep gedaan op de politiek en de eigen beroepsgroep om de minimum leeftijd voor ingrijpende cosmetische chirurgie te verhogen van 16 jaar tot 21 jaar. Ook zouden er grenzen moeten worden gesteld aan de maat voor borstprothesen en vaginale chirurgie bij jong volwassenen.

Dr. Peter Velthuis: ,,Vrouwen tussen de 16 en 21 jaar zijn vaak erg onzeker en bevinden zich in een kwetsbare leeftijd. Ze trekken zich op aan geretoucheerde foto’s in tijdschriften waardoor de druk om hun lichaam te verfraaien groter wordt.”

Velthuis hanteert zelf in zijn vier klinieken al geruime tijd een leeftijdsgrens van 21 jaar, maar meent dat er landelijk een gedragscode moet komen, die de grenzen aangeeft voor beroepsgroepen als gynaecologie, dermatologie en plastische chirurgie.

Velthuis: ,,In de huidige Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst wordt gesteld dat mensen vanaf 16 jaar zelfstandig over hun lichaam mogen beslissen. Als kliniek hanteren wij, speciaal voor cosmetisch chirurgische ingrepen de wet al eenzijdig anders, maar om paal en perk te stellen aan de beunhazen en vrije jongens in dit wereldje, zou de politiek moeten ingrijpen"

De medisch directeur brak deze week in het tv-programma Netwerk en Algemeen Dagblad een lans om de hogere leeftijdsgrens in te voeren voor ingrijpende cosmetisch chirurgische behandelingen als borstvergroting, liposuctie en schaamlipverkleining.

Gerelateerde berichten