Vermoeidheid, hoe pak je het aan?
Je wilt er nog niet aan denken, maar straks zit de zomervakantie er al weer op. Vol het nieuwe seizoen in met alle dingen die je ‘moet’ in de verschillende rollen die je hebt. Opgeladen van de vakantie ga je hopelijk met frisse moed de maanden met de R in. Maar de wisseling van seizoen met steeds minder daglicht, kan ook zeer vermoeiend zijn. Goed om – nu we nog zomerenergie hebben – alvast te kijken hoe je vermoeidheid aan kunt pakken!
Iedereen is wel eens moe. Je voelt je slap, futloos en hebt nog maar weinig energie om iets te ondernemen. Meestal is een nacht goed slapen weer voldoende om fit wakker te worden, maar helaas is dit niet altijd het geval. Daar komt nog bij dat we ‘moe zijn’ meestal afdoen als iets zwaks en toch ons beste beentje willen voorzetten. Jammer, want daarmee gaat de vermoeidheid niet zomaar weg en haal je niet het beste in jezelf naar boven. Stress lijkt altijd het probleem van vermoeidheid te zijn, maar niets is minder waar. In dit artikel bespreken we de verschillende types vermoeidheid en hoe je ze herkent. Goed voor jou én je klanten!
Voor vermoeidheid zelf is geen eenduidige definitie, aangezien de mate van vermoeidheid per persoon kan verschillen. Hoeveel iemand aankan is afhankelijk van emotionele belastbaarheid en lichamelijk gestel. Ook speelt leeftijd een rol. Je herinnert je vast nog dat je in je schooltijd makkelijk een nachtje kon ‘doorhalen’, terwijl je nu het idee hebt dat je minimaal 2 dagen nodig hebt om weer bij te komen. Hoe dan ook, vermoeidheid ontstaat door gebrek aan herstel van het lichaam.
Lichamelijke vermoeidheid
Als je meer van jezelf vraagt dan je lichaam kan geven ontstaat er lichamelijke vermoeidheid. Herkenbaar? In plaats van 100 procent, 200 procent geven? Je kunt dit een tijdje volhouden – zeker als je bezig bent in een actieve omgeving – maar op een gegeven moment raakt de spreekwoordelijke motor oververhit. Sommige mensen grijpen dan naar stimulerende middelen als koffie of suiker, maar beter is om tijdelijk gas terug te nemen door een middagdutje te doen of te genieten van een gezonde lunch.
Mentale vermoeidheid
Heb je het veel te druk in je hoofd en heeft dat effect op je emoties door ze overdreven te uiten of juist binnen te houden? Dan kun je wel eens last hebben van mentale vermoeidheid. Eigenlijk draait het hierbij om de balans tussen emotie en verstand. Verstandelijk gezien ben je aan het plannen, organiseren en informatie aan het opnemen ofwel functioneel, analytisch en doelgericht actief. Hierdoor druk je je emoties naar achteren. Emoties zijn gevoelens die ons lichaam ervaart zonder dat je erover na hoeft te denken. Al onze herinneringen en ervaringen in het dagelijks leven wekken emoties op, waar we ons niet altijd van bewust zijn, maar die we wél incasseren. Deze overdaad aan prikkels kan ervoor zorgen dat je hoofd ‘vol’ raakt en je de controle over je emoties verliest.
Hormonale vermoeidheid
Financiële onzekerheden, relatie- of familieproblemen, prestatiedruk of een zware fysieke training kunnen stress veroorzaken. Langdurige stress kan weer hormonale vermoeidheid veroorzaken. Deze vorm gaan meestal niet gepaard met slaapproblemen, maar je staat toch vermoeid op. Omdat je ’s morgens lastiger en dus later op gang komt, ga je ’s avonds langer door, waardoor een werkdag wel erg lang wordt. Hierdoor lijkt het of je een harde werker bent, maar effectief heb je van de helft van de tijd maar rendement. Jezelf opladen kun je nog wel, maar alleen als het een nieuwe uitdaging of kans betreft. Probeer je patroon te doorbreken en de stressoren aan te pakken!
In het vervolgartikel krijg je praktische tips hoe je een vermoeid lichaam aanpakt en je je individuele behoeften in kaart brengt.