Het ontbreekt je aan energie, je voelt je zwak en bent sneller uitgeput dan normaal. Vermoeidheid en de bijbehorende ongemakken overkomt ons allemaal. In deel 1 van dit artikel kwamen de verschillende soorten vermoeidheid aan bod en hoe je ze herkent. In dit deel krijg je praktische tips hoe je een vermoeid lichaam aanpakt. Zo geef je je klanten niet alleen een fijne behandeling, maar ook een goed advies!

De belangrijkste conclusie voor het ontstaan van (chronische) vermoeidheid is dat niet de stressprikkels zelf, maar het gebrek aan herstel van je lijf uiteindelijk leidt tot vermoeidheid. Om vermoeidheid aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst vast te stellen om welk type vermoeidheid het gaat en vervolgens dat je in kaart brengt wat je persoonlijke noodzakelijke behoeften zijn. De oplossing vind je vaak in een combinatie van vier factoren: slaap, voeding, training en mentale ontspanning. Balans tussen deze vier factoren is van essentieel belang. Ter illustratie: je kunt bijvoorbeeld als aanvulling op je voedingspatroon vitamines slikken, maar wanneer je lijf veel stress heeft, neemt je lichaam slechts een klein deel van deze vitamines op.

Bewegen is een basisbehoefte
Bewegen zorgt ervoor dat je fit blijft en is de eerste stap naar een gezonde leefstijl. Het op peil houden van je algemene conditie en je spieren soepeler en sterker maken bereik je door te sporten. Tussen sporten en trainen zit echter een wezenlijk verschil. Sporten is een breed begrip dat kan variëren van snelwandelen en voetbal tot duiken en fietsen. Trainingen daarentegen zijn veel intensiever, zwaarder en specifiek gericht op de lange termijn met een uiteindelijk doel. Bij elke vorm van bewegen, sporten of trainen moet je vooral goed in de gaten houden waar je grenzen liggen.

Voeding voor energie
Bewuste keuzes moet je ook maken op het gebied van voeding. Ieder persoon is uniek, dus elke voedingspatroon ook. Wanneer je je moe voelt na een maaltijd, is dat in principe vreemd:  voeding moet je juist energie geven. Aangeraden wordt om eiwitten, koolhydraten en vetten uit ‘echte’ voeding te halen en te verdelen over meerdere maaltijden per dag, bij voorkeur om de 2 à 3 uur. Met de juiste voeding presteer je meer! Wees een hongergevoel voor en bereid je eten het liefst met verse ingrediënten. Voeding is een belangrijk herstelmoment voor je lichaam.

Slaap je fit
Wanneer je het druk hebt, is het inleveren van slaap een relatief makkelijke keuze, waarbij je nog steeds alle andere activiteiten kunt blijven doen. Maar vergis je niet: voldoende slaap en een goede nachtrust zijn onmisbaar voor een fit lichaam. Daarnaast heeft slaap de belangrijke functie om je immuunsysteem op te krikken en je spieren te herstellen van inspanning en vermoeidheid. Helaas zijn velen van ons bekend met verschillende slaapklachten. Slecht in slaap komen, wakker worden tijdens de nacht of vermoeidheid bij het opstaan is soms een dagelijks probleem. Enkele tips voor een goede nachtrust: investeer in een goed bed en zorg  dat je slaapkamer donker, koel en goed geventileerd is. Gebruik liever een extra deken dan een warmere kamer. Vermijd vanaf een uur voordat je naar bed gaat schermen zoals televisie, ipad of telefoon. Het kunstlicht zorgt ervoor dat je lichaam in de war raakt en denk dat het nog dag is.

Mentale ontspanning
Het inbouwen van rustmomenten om de batterij weer op te laden, doet iedereen op zijn eigen manier. Net als bij slaap, zijn het veelal deze moment die we laten schieten wanneer we het druk hebben. De oplossing is even eenvoudig als handig: plan ze in je agenda. Bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje voor jezelf om lekker te lunchen of een middagdutje te doen of een weekend per maand inplannen om iets leuks te doen en natuurlijk vakantie. Ontspanning is voor iedereen persoonlijk, maar voor elk mens noodzaak! Ga naar het museum, luister muziek, ga op een kookcursus, maak tijd vrij voor vrienden en familie, blijf lekker thuis… gun jezelf in ieder geval de tijd en daarmee mentale ontspanning.

 

Gerelateerde berichten