Uit onderzoek blijkt dat knappe vrouwen meer verdienen dan vrouwen die niet zo knap worden gevonden. Daarnaast wordt geconstateerd dat vrouwen die zich opmaken en aandacht besteden aan hun outfit en kapsel eveneens meer verdienen dan vrouwen die dit niet doen. 

Natuurlijke schoonheden

Aan het onderzoek deden 14.000 volwassenen mee. De volwassenen werden een voor een ondervraagd over hun baan, status en de tijd die ze aan hun uiterlijk besteden. Tijdens het interview beoordeelden de overige kandidaten uit het onderzoek de geïnterviewde op haar schoonheid. Is de vrouw knap, hoe knap is ze of is ze niet aantrekkelijk? Uit de studie kwam naar voren dat natuurlijke schoonheden een stuk meer verdienen dan minder knappe vrouwen. Ook blijkt dat als vrouwen die minder knap worden gevonden wel hun best doen om er goed uit te zien, dit resultaat heeft. Vrouwen die zorg besteden aan hun haar, make-up en kleding, verdienen een hoger salaris dan vrouwen die dit niet doen. De uitkomsten van deze studie ‘Gender and the returns to attractiveness’ werden eerder dit jaar gepubliceerd in Research in Social Stratification and Mobility.

Het lijkt er dus op neer te komen dat vrouwen die aandacht besteden aan hun uiterlijk of worden gezien als natuurlijke schoonheden, succesvoller zijn op salarisgebied dan vrouwen die onaantrekkelijk zijn en hier geen aandacht aan besteden.

Niet voor mannen

Opvallend is dat dit bij mannen niet geldt. De onderzoekers stellen: “Zo belangrijk als het is voor vrouwen om aandacht te besteden aan hun uiterlijk, zo onbelangrijk is het voor mannen. Bij vrouwen bepaalt vooral de hoeveelheid zorg die ze aan hun uiterlijk besteden hoe aantrekkelijk zij zijn. Bij mannen is dat een stuk minder; hun aantrekkelijkheid wordt nauwelijks bepaald door de hoeveelheid aandacht die ze aan hun uiterlijk besteden.” Dus, ook al besteed de gemiddelde man steeds meer aandacht aan zijn uiterlijk, bezoekt hij regelmatiger een schoonheidssalon, gebruikt hij wellicht wel eens make-up om oneffenheden weg te werken, zijn beauty rituelen zijn in veel mindere mate bepalend voor zijn aantrekkelijkheid. 

Gerelateerde berichten