Carpaccio, zalmrolletjes, tomatensoep, groentequiche, toastjes met brie en filet americain, kip piri-piri, bitterballen
Lekker hoor, zo’n uitgebreid buffet op een feestje. Kon je alles maar proeven! Maar helaas, dat gaat niet. Je kiest een aantal dingen die je lekker vindt en je stopt met eten als je genoeg hebt gehad. Je maag kan slechts een beperkte hoeveelheid aan.

Zo is het ook met ondernemen
Je hebt allerlei ideeën, plannen en to-do’s voor je bedrijf. En je hebt ook nog een privéleven, met je gezin, je familie, sport en vrienden. Maar de uren in de dag en je energie zijn beperkt. Je moet dus kiezen.

Kies je niet bewust? Dan word je gulzig
Je werkt door in het weekend, je annuleert privéafspraken ‘want sorry, ik ben druk-druk-druk’. Je propt je agenda vol zonder dat je het doorhebt. En daarom komt het ook allemaal op jouw schouders terecht: je trekt het naar je toe, je durft geen nee te zeggen of je vindt dat je je bordje altijd leeg moet eten.

Ik herken het wel, hoor
Jarenlang rende ik door het leven. Ik wilde alles meemaken en ik moest overal bij zijn. Totdat ik een flinke waarschuwing kreeg: een burn-out. Toen besloot dat ik alleen nog maar dingen doe die me goed doen.
• Ik check geregeld of mijn activiteiten nog bij me passen. Vroeger liep ik alle premières en modeshows af, nu laat ik mijn gezicht alleen maar zien als het meerwaarde voor mij.
• Ik spreek uitsluitend af met mensen die iets toevoegen. Zijn we uit elkaar gegroeid, delen we geen interesses meer? Niks mis mee. Af en toe een berichtje sturen via social media is ook prima.
• Ik werk uitsluitend met beauty-ondernemers. Als je eerst focust, kun je vervolgens veel taken schrappen.
• Ik delegeer, verdeel of schrap taken. Bas regelt de boodschappen, ik kook, we hebben een hulp in de huishouding – maar de administratie doe ik zelf.
Mijn bordje is nog steeds vol, maar wel met zaken waar ik blij van word.

“Het leven is toch niet alleen maar leuk?”
Klopt. Maar je mag het wel zo aangenaam mogelijk maken. En dat doe je met activiteiten die je leuk, fijn en belangrijk vindt. Life is too short to be anything but happy.

Probeer dit eens
Houd de komende week een lijstje bij met álle taken die je doet. Van ontbijten tot de bedrijfsadministratie, van de behandeling van klant X tot de afspraak met vriendin Y en het bezoek van vertegenwoordiger Z. Kijk welke activiteit energie kost en welke activiteit energie oplevert.

En dan: herschik de tijd, delegeer taken of schrap ze. Kies de activiteiten die alleen jij kunt doen en waar je blij van wordt.
Kortom: neem een kleiner bordje, met alleen maar écht lekkere hapjes. En geniet ervan.

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Gerelateerde berichten