Nu het buiten een stuk kouder is geworden, is er niets zo lekker dan een kop dampende hete chocolademelk! Of je hem nu maakt van cacao of van echte chocolade, met of zonder slagroom, met zo’n warme drank ben je zo weer op temperatuur. Hoe dan ook, warm of koud, dagelijks chocolademelk zou verder nog eens helpen bij het gezond houden van de hersenen.

Chocolademelk kent vele gezichten, want iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier en drinkt het koud of warm. Het zuivelproduct is in ieder geval bij veel mensen (vooral vrouwen) erg geliefd. Chocolademelk (overigens heb je ook de witte variant) is gemaakt van melk, suiker en cacaopoeder en wordt meestal warm gedronken. Verder kennen we ook de koude variant, die als kant-en-klaar verkrijgbaar is en chocoladepoeder. Je kunt met deze drank eindeloos variëren, zoals bijvoorbeeld een deel van de melk vervangen voor slagroom. In plaats van cacao maak je hem ‘zwaarder’ met gesmolten chocolade en je maakt hem lekker stout met een scheutje Amaretto of andere rum. Uiteraard kun je chocolademelk ook zonder suiker maken! Welke variant kies jij?

Terug in de tijd
De geschiedenis van de chocolademelk zoals wij deze nu kennen gaat ver terug naar de valleien van Midden Amerika. Daar brouwden de Azteken een drank van cacaobonen die ze Xocoatl noemden. Volgens de Azteken een waardevolle drank, want het zou de wijsheid van de goeden bevatten en ging vermoeidheid tegen. In de 16e eeuw liet de Spaanse veroveraar Hernán Cortés zich verrassen door een Azteekse vorst met deze mystieke bittere drank en hij was direct verkocht! Hij besloot de cacaobonen mee te nemen naar Spanje. Omdat de cacaobonen toen nog erg schaars waren, mocten alleen monniken de bonen bewerken. De Spaanse monniken maakten nieuwe combinaties met melk, suiker, kaneel of vanille en dronken de cacaodrank bij voorkeur als deze warm was.

De eerste bonen kwamen pas in 1634 naar Nederland toen ze Curaçao veroverd hadden. De Nederlanders zagen de waarde van deze boon maar al te goed en zo werden er cacaoplantages aangelegd in Suriname. De bonen werden toen nog ingevoerd via Zeeland waar de bonen vermalen werden tot chocolade. Pas in 1928 deed de Nederlander Van Houten een ontdekking om cacao te bewerken tot poeder waardoor er makkelijker een drankje van kon worden gemaakt. Zo werd het makkelijker om chocolademelk te maken. Een ander voordeel was dat je andere ingrediënten zoals suiker kon toevoegen. Met hele cacaobonen was dat natuurlijk niet mogelijk.

Lekker, maar ook gezond?
Dat chocolademelk een heerlijke drank is behoeft geen toelichting, maar is het ook gezond? Het is niet onomstotelijk aangetoond dat chocolademelk gezond of ongezond is, maar de drank heeft wél vele voordelen. Iedereen weet dat antioxidanten in ons voedsel helpen om kanker, hart- en vaatziekten en algemene veroudering te voorkomen. Volgens onderzoek van de Cornell University in het Amerikaanse Ithaca (New York) is de hoeveelheid antioxidanten in warme chocolademelk bijna twee keer zo groot als in rode wijn. Daarnaast is de concentratie twee tot drie sterker dan in groene thee en zelfs vier tot vijf keer sterker dan zwarte thee. Chocolademelk moet warm gedronken worden, aldus onderzoeksleider professor Chang Yong Lee, omdat bij opwarming van de drank nog meer antioxidanten vrijkomen.

Volgens de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Wetenschap helpt het drinken van warme chocolademelk ons beter te denken. Omdat de bloedstroom wordt versneld, gaat er meer zuurstof naar de hersenen. Sommige onderzoekers denken zelfs dat cacao een rol kan spelen in de behandeling van dementie. Verder verbeteren de flavonoïden in warme chocolademelk de doorbloeding, verlagen zij de bloeddruk en verbeteren de gezondheid van het hart. Maar flavonoïden hebben nog meer voordelen: ze remmen de opeenhoping van bloedplaatjes, omdat ze het enzym cyclo-oxygenase (ook wel afgekort tot COX) matigen. Een ander voordeel van chocolademelk is dat het weinig vet bevat (dit in tegenstelling tot een reep chocolade). Je mag dus genieten zonder je schuldig te voelen!

Gerelateerde berichten