Wat gebeurt er met je huid als je zwanger bent?
Eén van de dingen die verandert tijdens de zwangerschap is de huid. Je kunt geluk hebben en een ‘zwangerschapsgloed’ krijgen, of juist de pech hebben en acne ontwikkelen. Elke huid reageert weer anders op een zwangerschap. Wat zijn veel gehoorde klachten in de praktijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat de zwangere huid weer gaat stralen?
Hormonen worden geproduceerd in de bijnieren, de eierstokken en de schildklier, die invloed hebben op de gezondheid, de psychische gesteldheid maar ook op de huid. Tijdens de zwangerschap worden oestrogenen geactiveerd. Naast dat je lichaam barstensvol van deze hormonen zit en dat ze je gedrag beïnvloeden, beïnvloeden oestrogenen ook de dikte van de huid, de vorming van rimpels en het vochtgehalte van de huid. Ook zorgt het voor een gezonde groei van het haar, die dan mooi glanst. Hoe verandert de huid nog meer?
Extra pigment
Onder invloed van hormonen gaan pigmentcellen meer pigment produceren. Hierdoor worden bestaande pigmentcellen en sproeten donkerder. Daarnaast ontstaan er ook nieuwe pigmentvlekken. Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen krijgt een zwangerschapsmasker, oftewel melasma. Dit zijn grote pigmentvlekken vooral op het voorhoofd, de neus en de wangen. Omdat zwangerschap een contra-indicatie is voor lasers maar ook bijvoorbeeld voor hydroquinone crème, moet er gekeken worden naar een veilige methode. Cosmetische ingrediënten zoals: niacinamide en vitamine C kunnen oppervlakkig pigment wat verbeteren. Uiteraard is het aanbrengen van een goede zonnebrandcrème de beste remedie. Maar gelukkig verdwijnt deze verkleuring meestal weer na de zwangerschap.
Acne
Hoewel de ‘lucky few’ door een verhoogde talgproductie een mooie glans op de huid krijgen, ontstaat er bij minder gelukkigen acne. Een acne behandeling is zeer raadzaam, maar omdat de zwangere huid per definitie gevoelig is, moeten er milde producten gebruikt worden. Ook willen we de huid zo min mogelijk beschadigen, vandaar dat we de scrub beter kunnen weglaten tijdens een acnebehandeling. Wel kunnen we exfoliërende producten gebruiken met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%). Ook een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide kan helpen tegen acne. Om de acne te verminderen kan er een crème met vitamine C en niacinamide aangebracht worden, deze is veilig tijdens de zwangerschap. Vitamine A zuur mag per definitie niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, maar ook niet tijdens borstvoeding. Wanneer de acne niet onder controle gehouden kan worden, kan de huisarts antibioticacrèmes voorschrijven zoals: erythromycin, clindamycin, azelaic acid en metrodinazole. Azelaic acid heeft ook als bijkomend voordeel dat het pigmentproblemen verbetert.
Droge, jeukende huid
Doordat de huid oprekt en vaak droger is, kan er gelijktijdig jeuk ontstaan. Het eten van veel omega 3 (visolie), omega 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden zodat het water in de levende cel blijft, welke uitdroging van de huid tegengaat. Ook kunnen we de huid extra verzorgen met een natuurlijk vitamine C. Let er wel op dat het percentage vitamine E altijd hoger moet zijn dan 0,5% en dat aan het product ook andere antioxidanten toegevoegd moet worden, om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Een belangrijk antioxidant is vitamine C. Vitamine C en E zijn onafscheidelijk en versterken elkaars effect.
Striae
Een ander probleem tijdens de zwangerschap is ‘striae’. Dit zijn scheurtjes in het onderhuids bindweefsel doordat de huid in een korte periode uitzet. We kunnen het helaas niet voorkomen, echter kan microneedling en een gefractioneerde laserbehandeling de striae verminderen. Beide behandelingen zorgen voor kleine gaatjes in de huid, de huid ziet deze gaatjes als wondjes. Hierdoor gaat de huid zich herstellen en wordt er nieuw collageen en elastine aangemaakt. Na meerdere behandelingen wordt de huid sterker, de structuur verbeterd en de striae verminderd. Helaas zal het hierdoor nooit helemaal verdwijnen.
De zwangere huid heeft dus veel te verduren, maar met een goede behandeling kan deze tijdens en na de zwangerschap goed onder controle gehouden worden.
Dit artikel is geschreven door Femke Waelen