De loeplamp behoort tot de basisuitrusting van een schoonheidssalon. Er is veel verschil in loeplampen. De kwaliteit wordt bepaald door de kwaliteit van het glas, de lens, de kwaliteit van het licht en de  constructie van de lamp. De prijs varieert vanaf 50 Euro tot 300-400 Euro. Wanneer je de lamp de hele dag gebruikt en goed licht, een goede kleurweergave van de huid en zo min mogelijk vertekening nodig hebt (zoals bij elektrisch ontharen) koop dan een goede. Als je de lamp alleen gebruikt als verlichting dan kun je wat minder kritisch zijn.

De kwaliteit van het glas

De kwaliteit van het glas varieert per loeplamp. Je kunt kiezen voor optisch, geslepen glas of voor gegoten, gewoon glas. Je kunt de kwaliteit van het glas beoordelen door schuin door de lens te kijken. Bij een loeplamp met optisch geslepen glas blijft de lens altijd helder doorzichtig, onder welke hoek je er ook door heen kijkt. Bij de loeplampen met gewoon glas zie je dan een groene of blauwe waas in het glas. Door deze waas is het lastiger om de kleur van de huid goed te beoordelen.

Kwaliteit van de lens

Een goed gevormde lens vertekent niet al te veel, zeker in de hoeken (bij een rechthoekige) of aan de randen (bij een ronde). Je kunt dat controleren door een vel bedrukt papier met kleine lettertjes onder de loep te houden. Je ziet dan onmiddellijk het gebied waarbinnen de lettertjes nog onvervormd zijn. Dat is veel kleiner dan het oppervlak van de lens zelf, maar hangt erg af van de juiste vorm. Ook hier zijn er aanzienlijke verschillen tussen de diverse merken.
Veel schoonheidsspecialisten denken “ik zoek een loeplamp, dus koop ik de sterkste die er is”.  Een lens van 8 dioptrie vergroot ongeveer 3 keer, een lens van 5 dioptrie vergroot 2,25 keer. Deze laatste werkt misschien iets rustiger. Het heeft natuurlijk ook te maken met het werk dat je doet en je persoonlijke voorkeur.

De kwaliteit van het licht

Er zijn schoonheidsspecialisten die de loeplamp alleen maar gebruiken als verlichting. Maar er zijn ook schoonheidsspecialisten die veel licht nodig hebben bij hun werkzaamheden: bijvoorbeeld bij elektrisch ontharen of het coaguleren van rode adertjes. Een moderne breedsprectrum lamp is dan aan te bevelen. Je kunt kiezen uit LED licht, TL licht of gewoon licht.

Constructie van de lamp

Bij sommige merken loeplampen zakt de arm steeds naar beneden. Een arm met veren in de schaarconstructie van de arm lijkt vaak wat sterker, maar bij het aankopen van een loeplamp is dit natuurlijk moeilijk te beoordelen. En heb je de voorkeur voor een loeplamp met of zonder statief?

Je kunt een loeplamp pas goed beoordelen als je er zelf een keer door gekeken hebt, bijvoorbeeld tijdens een beursbezoek. Ongezien een loeplamp via internet kopen is niet aan te bevelen.

Dit artikel is geschreven door Inge de Munnik.

Gerelateerde berichten