Arganolie zien we steeds vaker terug in cosmetische producten. Het heeft de bijnaam vloeibaar Marokkaans goud en is één van de meest voorkomende oliën in huidverzorgingsproducten geworden. Wat is het verhaal achter deze olie en wat maakt het zo bijzonder? 

Arganolie (Argania Spinosa Oil) is een plantaardige olie, die wordt gewonnen uit de vruchten van de arganboom. De arganboom komt uit Zuidwest Marokko en is een boom die een leeftijd van wel 150 jaar kan bereiken. De boom is uiterst sterk en kan overleven in een omgeving van relatief weinig water en hoge temperatuur. De arganvruchten bevatten een harde noot, die op haar beurt uit pitten bestaat. Uit de arganpitten wordt de olie geperst.

Traditioneel wordt de olie gemaakt door Marokkaanse vrouwen die via coöperaties hun geld verdienen. Het is een arbeidsintensieve klus die o.a. bestaat uit het pellen van de vrucht, het kraken van de noot en het roosteren & persen van de pitten. Vanuit 100 kilo pitten wordt ongeveer 1 tot 2 liter arganolie gewonnen, en deze klus duurt ongeveer 10 uur. Tegenwoordig bestaan er ook moderne en snellere methoden om de olie te verkrijgen.

De arganpit bestaat voor ongeveer de helft uit olie. De arganolie heeft een mooie samenstelling. Het bestaat voor 95% uit vooral onverzadigde vetzuren (omega-6 en omega-9). De resterende 5% bevat gezonde grondstoffen zoals caroteen, vitamine E, terpenen, squaleen, sterolen en polyphenolen.

Arganolie werd traditioneel gebruikt bij de behandeling van huidziektes zoals eczeem, acne en psoriasis. De goede effecten van arganolie zijn in de cosmeticawereld ook niet onopgemerkt gebleven. Het aantal huidverzorgingmerken met arganolie neemt nog steeds flink toe. Je kunt wel zeggen dat arganolie één van de meest populaire oliën in huidverzorgingsproducten is. Het is een verzorgende, hydraterende en ontstekingsremmende olie. Door de aanwezigheid van anti-oxidanten geeft het bescherming tegen vrije radicalen en UV-B straling, goed voor bijvoorbeeld de gevoelige of rijpere huid.

De grote vraag naar arganolie zal de komende jaren zeker blijven en heeft de Marokkaanse overheid in ieder geval doen besluiten om de productie op te voeren.

 

Lees ook:

 

Dr Jean-Paul Janssens

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten