Een grauwe teint, geel gebit en meer rimpels vindt niemand aantrekkelijk. Maar wie regelmatig een sigaret opsteekt, zet zijn of haar uiterlijk wel degelijk op het spel. Voor 2 op de 5 rokers en ex-rokers (39,8%) is uiterlijk dan ook een belangrijke reden om te stoppen met roken. Zelfs nog belangrijker dan financiële redenen (38,2%). Dat blijkt uit onderzoek van XXL Nutrition onder ruim 1100 respondenten.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereld Niet Roken Dag, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie dat ieder jaar op 31 mei valt. Ruim 1100 respondenten namen deel. 360 van hen (31,7%) heeft ooit regelmatig gerookt, maar is daar inmiddels mee gestopt. 253 respondenten (22,3%) roken wel nog, maar overwegen te stoppen. Slechts 23 rokers (2%) overwegen niet om te stoppen en hebben dat ook nooit gedaan.

Redenen om te stoppen met roken
Opvallend is dat een derde (33,6%) van de gestopte rokers esthetische redenen aanvoert om te stoppen – vaker nog dan het feit dat roken veel geld kost (31,7%). Onder rokers die overwegen te stoppen is uiterlijk zelfs nog een belangrijkere reden: bijna de helft (48,6%) overweegt of heeft overwogen te stoppen vanwege de invloed van roken op onder meer huid, lichaamsgeur en gebit. Ook voor hen speelt geld een minder belangrijke rol (47,4%). De vaakst genoemde reden om te stoppen is uiteraard gezondheid – genoemd door 72,4% van de ex-rokers en rokers die overwegen te stoppen – gevolgd door het willen verbeteren van sportprestaties (49,9%) en het niet meer afhankelijk willen zijn van roken (49,1%).

Gele nagels, rimpels en droge huid
‘Je hoeft geen dermatoloog of tandarts te zijn om te zien wat roken met je uiterlijk doet’, zegt Jordy Holthuijsen, Chief Commercial Officer bij XXL Nutrition. ‘Kijk maar eens naar de handen van een roker: vaak zijn de vingers en nagels geel gekleurd, bij mannen geldt dit ook voor de baard en snor. Daarnaast is de huid van je gezicht grauwer en hebben rokers vaker rimpels, met name rond de mond.’

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat nicotine de bloedvaten vernauwt en samen met koolmonoxide zorgt voor zuurstoftekort in het bloed. Dat zorgt voor een grijzere aanblik van de huid. ‘Daarnaast veroorzaakt sigarettenrook meer zuurstofradicalen in de huid, waardoor er meer cellen worden aangemaakt die collageen en elastine afbreken. Daardoor ontstaan rimpels.’ Roken verhoogt bovendien de kans op huidziektes – bijvoorbeeld psoriasis.

Gevolgen voor gebit
Ook je gebit wordt niet bepaald mooier van roken. Tandartsen zijn het erover eens dat je tanden ervan verkleuren (net als aanslag van koffie of thee) en je adem er slechter van wordt. Nicotine en rook kunnen bovendien doordringen in het tandvlees, dat sneller ontstoken raakt. Omdat tabak ook zorgt voor minder speeksel wordt de kans op ontstekingen nog groter. Roken zorgt tot slot voor een snellere bacteriegroei in de mond waardoor gaatjes eerder en vaker ontstaan.

Gerelateerde berichten