Vitaminen zijn organische stoffen, die als micronutriënt (voeding) dienen en in kleine hoeveelheden van levensbelang zijn voor de mens. De definitie van vitaminen is dat deze niet door ons eigen lichaam kunnen worden aangemaakt, vitaminen moeten dus van “buiten” komen via onze voeding en (huid)verzorgingsproducten. Op dit moment worden er 13 vitaminen officieel erkend. 

De acht nummers

Vitamine B bestaat uit een groep van wel 8 verschillende vitaminen. De individuele vitaminen B worden aangeduid met hun specifieke nummer. Om ze alle 8 eens (met INCI naam) te noemen: 
Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B3 (niacine of niacinamide)
Vitamine B5 (pantothenic acid)
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B7 (biotine)
Vitamine B9 (foliumzuur)
Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B complex

We spreken vaak over het vitamine B complex, en niet zonder een reden. De verschillende stoffen in vitamine B hebben dezelfde naam omdat ze als mengsel voorkomen in bepaalde voedselsoorten, zoals kalkoen, tonijn en lever, maar ook in graan, aardappel, bonen, bananen, gist en chili pepers.
In het verleden werd vitamine B4 ook als vitamine beschouwt, maar deze is nu uit de lijst geschrapt. Het blijkt dat ons lichaam deze stof zelf kan aanmaken en dan is het geen vitamine meer!

De anti-aging hero

Vitamine B speelt een belangrijke rol in celmetabolisme om essentiële bouwstenen aan te maken. Hierdoor wordt het vaak toegepast in huid-, nagel- en haarverzorgingsproducten. Vitamine B wordt geassocieerd met het vertragen van huidveroudering, waarbij vitamine B3 één van de meest effectieve is (de “anti-aging hero”).

Vitamine B3 zorgt ervoor dat de epidermis beter vocht kan vasthouden, hetgeen leidt tot een zachtere, soepelere huid die minder droog aanvoelt. Het vermindert ook roodheid en reduceert de aanmaak van pigment, hierdoor minder kans kan op donkere vlekken. Vitamine B3 is goed voor de behandeling van acne, eczeem, droge huid en hyperpigmentatie. Vitamine B3 is water oplosbaar en wordt niet opgeslagen in de huid of lichaam, hetgeen betekent dat een continue aanvoer van vitamine B noodzakelijk is via voeding en huidverzorging.

Overige vitamine B’s gebruikt in huidverzorging

Er zijn ook nog andere vitamine B’s die gebruikt worden in huidverzorging, zoals:
•    Vitamine B5: heeft een hydraterende werking en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen.
•    Vitamine B6: belangrijk voor het versterken van de barrière functie van de huid en de aanmaak van belangrijke bouwstof, zoals eiwitten.

De beste resultaten op het gebied van anti-aging worden behaald door vitamine B3 zowel ’s morgens als ’s avonds te gebruiken in een crème of serum. Een combinatie van vitamine B3 met vitamine A (retinol) werkt uitstekend, het versterkt het anti-aging resultaat en neutraliseert de mogelijke irritatie van vitamine A. Vitamine A & B, een goede combinatie!

Dr Jean-Paul Janssens

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten