Ze heeft onlangs haar Master gehaald in klinische psycho-neuro-immunologie en is bezig met haar vierde boek getiteld ‘Oerslank’. Om zo fit, gezond en energiek mogelijk door het leven te gaan, zweert Van Stigt bij een eetpatroon van oervoeding. Een eerlijke, pure voeding met veel groenten, fruit, noten, zaden, eieren, honing, vis en vlees. Van Stigt geeft op vakbeurs Beauty Salon dimensions dagelijks de workshop ‘Een gezonde huid komt van binnen uit’. Yvonne van Stigt is naar eigen zeggen ‘een systeemdenker’. “Ik kijk naar de samenhang in het lichaam. Dus, hoe zit het lichaam van oorsprong in elkaar, waarom gaat het fout en hoe lossen we dat op? Terwijl iedereen vooral kijkt naar het symptoom, kijk ik juist naar de reden dat het fout gaat. ”De beurs voor de persoonlijke verzorgingsbranche vindt plaats van zaterdag 21 tot en met maandag 23 september in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

Basisvoorwaarden

Van Stigt stelt dat de gezondheid van een lichaam afhankelijk is van bepaalde basisvoorwaarden zoals liefde, voeding, water, zonlicht en zuurstof. Wanneer er sprake is van onvoldoende of verkeerde basisvoorwaarden – bijvoorbeeld verkeerde voeding door te veel aan (onnatuurlijke) suikers – kan het lichaam hierop reageren met verschijnselen van vermoeidheid, overgewicht, pijn of ontsteking van de huid(acne). “Eigenlijk is het heel logisch”, zegt Van Stigt. “Wanneer je verkeerd eet, dus overmatig veel verkeerde vetten of suikers, weet je lichaam niet wat het met al die overtollige stoffen moet doen. Dus het lichaam gaat een eigen strategie volgen omdat het toch een oplossing moet zien te vinden voor de verwerking van die vreemde stoffen. 

 

 

Oervoeding

 “De basis voor de huidige mens is in de evolutie tussen de 10.000 en 300.000 jaar geleden neergelegd. Het genenpakket van de oermens verschilt misschien maar 1 tot 10 procent van het genenpakket van dat van de moderne mens maar onze levensstijl en levensomstandigheden zijn enorm veranderd. Ons voedings- en bewegingspatroon zijn enorm verslechterd. Als we 85% van onze voeding uit oervoeding samenstellen en maximaal 15 procent uit hedendaagse voeding zoals granen, zuivel, peulvruchten, suiker en planten van de nachtschadefamilie zoals aardappel en tomaat, kunnen onze genen zich weer gaan gedragen waarvoor zij ontworpen waren. Zo komt ons lichaam in balans. Natuurlijk geldt ook hier, zoals bij ieder gezond voedingspatroon, dat je voldoende moet bewegen en bepaalde vitaminetekorten aan kunt vullen met voedingssupplementen.” 

 

 

Kans voor schoonheidsspecialisten

Volgens Van Stigt ligt hier een enorme kans voor schoonheidsprofessionals. “Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kun je als schoonheidsspecialiste je klant beter helpen door niet alleen de buitenkant aan te pakken maar ook de binnenkant. Huidklachten zijn bijvoorbeeld altijd verbonden met de darmen. Door de klant te vragen om bepaalde voedingsmiddelen zoals suikers, granen of zuivelproducten, een paar weken tijd te laten staan kan de schoonheidsspecialiste er achter komen wat de oorzaak is van de problemen. “Het kan even duren voordat je erachter komt wat het goede voedingspatroon is voor die specifieke klant. Soms duurt het wel een jaar, maar het loont echt.”

Ieder lichaam is anders. Van Stigt geeft ook aan dat een probleem zoals acne niet zomaar is opgelost. “Iedereen is anders in aanleg. Je genen spelen een belangrijke rol in de manier waarop je lichaam reageert op voeding. Wat voor de één heel goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Je kent je eigen lichaam het beste en het blijft een kwestie van uitproberen. Het duurde bij mij ook heel lang voordat ik begreep hoe mijn lichaam werkt.”

 

Gerelateerde berichten