Een goede administratie zorgt ervoor dat je als ondernemer ‘in control’ kunt zijn. Dat is één van de redenen waarom het voeren van een volledige administratie noodzakelijk en voor de belastingdienst zelfs verplicht is. Je weet hoe je bedrijf er financieel voorstaat en dat is nodig om goede  beslissingen te kunnen nemen over de toekomst van je bedrijf.  Maar je hebt ook een goede administratie nodig om snel en goed je belastingaangiften te kunnen doen.

Ben je net een beautysalon gestart? Of werk je al langer als zelfstandig ondernemer? Op een bepaald moment komt de vraag: ‘Zal ik mijn aangifte of administratie (deels) uitbesteden aan een adviseur?’. Wanneer kies je ervoor zaken uit te besteden?

Administratie zelf doen
Heb je voldoende fiscale kennis en denk je dat je zelf een overzichtelijke administratie in kunt richten?Als je zelfstandig ondernemer bent dan zijn er tal van sites en experts die kunnen helpen een administratie op te zetten die het best werkt voor jouw situatie.  Via de website via de belastingdienst kun je de meeste fiscale zaken ook zelf regelen. Voor de aangifte kun je gebruik maken van de Online aangifte voor ondernemers. Daar staan de aangiften voor je klaar en je krijgt een e-mail als het weer tijd is voor het doen van aangifte.

Wil je je administratie en fiscale zaken overzichtelijk regelen, maar vind je uitbesteden (nog) te duur? Dan kun je kiezen voor een goed boekhoudpakket of administreren ‘in de cloud’. Bij het relatief nieuwe administreren in de cloud wordt jouw administratie op een externe server opgeslagen. Je gegevens worden daar veilig bewaard, zolang als jij wilt. Daarmee loop je bijvoorbeeld minder risico’s om je gegevens – die je voor de belastingdienst ten minste 7 jaar moet bewaren – kwijt te raken. Daarnaast is het vaak goedkoper dan een boekhoudpakket. Let er in ieder geval op dat de administratievoorziening voldoet aan alle eisen.

Administratie uitbesteden
Houd je je liever vooral bezig met je vak en wil je de zekerheid dat je administratie en/of de aangifte goed worden geregeld? Of blijkt het zelf regelen van je fiscale zaken tóch tegen te vallen? Dan is het uitbesteden aan een kundig fiscaaldienstverlener een goede optie.  
In bepaalde gevallen is het sowieso erg verstandig – al is het maar tijdelijk – een fiscaal dienstverlener in de arm te nemen. Oók als je je administratie en aangifte zelf regelt. Dat geldt bijvoorbeeld voor (financieel) belangrijke beslissingen zoals het kopen van een bedrijfspand of het aangaan van een fusie of bedrijfsovername.  Ook als je twijfelt over een goede inrichting van jouw administratie, kan het tijdelijk inschakelen van een adviseur veel leed voorkomen.

Dit artikel is geschreven door Robin de Jong, redactrice ZZP Servicedesk.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten