Een aanraking is van levensbelang. Uit onderzoek is gebleken, dat een baby die niet wordt aangeraakt sterft. Veel aanraken in de vorm van likken zie je duidelijk bij zoogdieren, en gaat door in de weken en maanden na de geboorte. Baby’s die veel worden aangeraakt blijken gezonder te zijn, emotioneel rustiger en meer ontspannen. Als je niet wordt aangeraakt, overleef je niet. Althans, zo voelt het van binnen. Het is zelfs één van de eerste levensbehoeftes.

De huid als primair communicatiemiddel

Een aanraking kan je raken en doet soms meer dan woorden. Je huid is je primaire communicatiemiddel en je belangrijkste beschermer. Vijf miljoen gevoelscellen reageren op aanraking. Huidcontact stimuleert de zenuwuiteinden en die signalen geven naar de hersenen. Daar vindt de productie van endorfine plaats, ons gelukhormoon. Maar het zet ook genezende processen in werking. Endorfine stimuleert het immuunsysteem, de spijsvertering en stofwisseling. Het bevordert de doorbloeding en geeft een diepere ademhaling, waardoor het bloed meer zuurstof kan opnemen en de spieren kunnen ontspannen.

Huidhonger?

Een tekort aan endorfine veroorzaakt een depressie, dus een massage is ook een perfecte partner tegen de winterdip. Vele mensen hebben huidhonger. Wie geen partner heeft, mist het knuffelen. Daarom denk ik dat naast de aandacht voor huidverbetering en apparatuur in de salon, de massage zijn primaire rol moet behouden. Je bereikt daar meer mee dan dat je misschien had gedacht. Je raakt mensen en bevestigt hun bestaan. Je helpt ziektes te voorkomen en draagt bij aan hun gezondheid. Voor de ouderen onder ons kan dit een groot verschil maken.

In Zweden heeft er ook een onderzoek plaatsgevonden onder kinderen. Op de scholen leerde men de kinderen van 5-8 jaar elkaar ’s morgens volgens een vast schema enkele minuten te masseren. Men streelt vooral de rug, schouders en armen. Binnen enkele maanden bleek dat de kinderen een stuk rustiger waren geworden, zich beter konden concentreren en dat de agressie onderling vrijwel niet meer voorkwam. Je kan moeilijker ruzie maken met iemand die je dagelijks streelt.

Massage zorgt voor een anti-stress effect

Ook voor mensen die erg met hun hoofd bezig zijn en daar alle energie naar toe trekken met als gevolg zich nogal moe te voelen, brengt het uitkomst. Door weer bewust te worden van het lichaam, betrek je de geest erbij. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verlaagd. Massage zorgt voor een anti-stresseffect. Hoe waardevol kan dat zijn?!

Misschien heb je ruimte in je agenda voor wat behandelingen in het bejaardenhuis, of kun je hartenwensen van mensen in vervulling te laten gaan die te maken hebben met ziekte of zorgen.

Laten wij uitdragen welke belangrijke rol wij vervullen in mensen hun leven. Laten wij er met elkaar een mooiere wereld van maken. Met onze handen…

Dit artikel is geschreven Saskia de Valois, gepassioneerde schoonheidsspecialiste en directeur van De Valois Cosmetics BV

Eerdere columns:
Help, mijn klant komt niet opdagen…
»
Geven is krijgen »
Hoe bepaal je een visie voor je salon? »
Bevorder je omzet met deze vier stappen
»

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten